За чистка сред върхушката в Саудитска Арабия съобщи Би Би

...
За чистка сред върхушката в Саудитска Арабия съобщи Би Би
Коментари Харесай

Чистка в Рияд!

За чистка измежду върхушката в Саудитска Арабия заяви Би Би Си.

С декрет, подписан от името на крал Салман, са били уволнени високопоставени служители. Сред натирените е имало и двама членове на ръководещата в Рияд династия (ал Сауд). Принц Фахад бин Турки е бил освободен от поста командващ въоръжените сили на предвожданата Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен, а неговият наследник Абдулазис бин Фахад се е дал прошка с длъжността заместник-губернатор на северната провинция Ал Джоуф.

Освен двамата аристократи от постове са били освободени още четирима топчиновници, чиито имена и длъжности не са били обявени.

В едикта на монарха се е посочвало, че шестимата за направили финансови измами в изключително огромни размери.

Британската медийна корпорация добави, че най-вероятно чистката е била подхваната от престолонаследника Мохамед бин Салман, който през 2016 година е станал в действителност държавен глава на кралството на Арабския полуостров.

"Уволненията са били подбудени от желанието на принца да в профил възможни съперници за трона. Саудитска Арабия няма конституция и надлежно - ясни правила за заместничество на властта ", уточни още Би Би Си.

Принцът е получил интернационална поддръжка откакто е оповестил огромна акция против корупцията в страната. Той обаче си навлякъл рецензии поради убийството на журналиста и критик на властта в Рияд Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година, както и поради опита за очистване на някогашен чиновник на тайните служби на монархията, изработен преди към две години в Канада.

Мохамед бин Салман е станал обект на нападки и поради продължаващата интервенция на кралството в гражданската война в Йемен, почнала през 2014 година Рияд е поел управлението на боен съюз, помагащ на саудитското държавно управление на размирната страна, биещо се против шиитски бунтовници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР