За четвърти път мегаспектакълът Осмото чудо на ансамбъл Българе ще

...
За четвърти път мегаспектакълът Осмото чудо на ансамбъл Българе ще
Коментари Харесай

Мегаспектакълът Осмото чудо се събира за четвърти път

За четвърти път мегаспектакълът " Осмото знамение " на отбор " Българе " ще събере на едно място същински родолюбци в зала 1 на НДК. Тази година ансамбълът навършва 15 години. Освен че поддържа, ансамбълът и основава дела - като международното танцово шоу със взаимна работа сред България, Русия, Турция, Румъния и Гърция. Какво сплотява отбор " Българе " и възражда ли се българският фолклор, ревизираха Цанка Николова и операторът Богомил Големанов.

Пътуване в света на неравноделните размери на българския фолклор, съчетано с забавен филм. Така с едно изречение може да се опише спектакълът " Осмото знамение ". Смисълът, който се крие зад него обаче, е доста по-дълбок.
Христо Димитров, режисьор и шеф на отбор " Българе ": Така както ядем суши нали японска храна и упражняваме бойни изкуства от китай и медитираме с индийски практики. Това нещо би трябвало да стане и с българския танц. Хората да го танцуват. Нашите неравноделни ритми. Христо Димитров, режисьор и шеф на отбор " Българе ":За разлика от писателите, които пишат тяхната книга и тя потегля из целия свят, ние би трябвало всякога да си пишем нашата книга, т.е. всякога би трябвало да изиграем това нещо, което сме основали и то не по-лошо от предния път. Трябва да поддържаме качеството. Това е доста трудоемко.
Емоциите на танцьорите в четвъртия театър " Осмото знамение " не се разграничават ни най-малкото от настроението в първата премиера на ансамбъла през 2003г. - " Това е България ".
Верка Божкова, балет-майстор на отбор " Българе: Една страст, която извира от душата и от сърцето и всеки един ден, всеки еидн наш концерт е несравним. Тази страст не може да се повтори, тя е друга, само че всякога е носеща приятност.
Наслада за танцьорите е всяка минута, в която са дружно. Ансамбъл " Българе " е образец за слотено и щастливо семейство, което възпитава любовта към фолклора към този момент 15 години.
Христо Димитров, режисьор и шеф на отбор " Българе ":15 години са това, че ние сме в една марка. Българи, когато кажеш към този момент ти знаеш, че това е един фолклорен отбор, който е надали не визитна картичка на България, без да имаме искания, че сме единствени в това отношение несъмнено. Верка Божкова, балет-майстор на отбор " Българе " - Ние сме като едно семейство, изживяваме всеки един миг и прекрасен и неприятен дружно. Христо Димитров, режисьор и шеф на отбор " Българе ": Всички хора тук идват с едно чувство за задача. Те не идват с чувство, че идват на работа. Да гледат да свърши работното време и да си тръгне. Те идват, с цел да могат да показват по най-хубавия метод това на сцената и то да повлияе на публиката по подобен метод, че да ги промени.
" Осмото знамение " - двучасов театър, изпълнен с усмивки, сълзи, боязън, удивление и вяра. Българските ритми и танци пазят жив духа ни, а фолклорното ни благосъстояние с право може да се назова " Осмото знамение " на света. Хората, които носят българския национален танц в сърцето си, крепят българското схващане. Те държат в ръцете си последната искрица неугасваща обич към родното и по този метод разпалват огъня в душата на всеки, който ги гледа и слуша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР