За четири дни имаме толкова умрели от коронавирус, колкото за

...
За четири дни имаме толкова умрели от коронавирус, колкото за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: За 4 дни имаме толкова умрели от COVID-19, колкото за целия октомври 2020 г. |

" За четири дни имаме толкоз умрели от ковид, що се касае за целия октомври предходната година. На първо място сме в Европа по смъртност на 1 млн. души население. " Това сподели по Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев, консултант по въпросите на имунизацията към Столична община. 

В поддръжка на думите си, той показа данни за смъртността от COVID-19 в Европейски Съюз: в Гърция умират средно 21 на 1 млн. души, в Румъния - 53, във Франция, Германия и другите напреднали страни умират 5 души на 1 млн. за седмица, а у нас междинната стойност е 83 умряли на 1 млн. души население.

Според него концепцията, стартирана на - медицинските препоръки на лечебните заведения да проучват аргументите за високата смъртност - е прекачване на отговорност, която би трябвало да носи Министерство на здравеопазването. 

" Да кажем чистите числа - в случай че септември 2020 година имахме 200 умрели, септември 2021 година имаме 1980. Това е 10 пъти повече. През октомври 2020 година умрелите от ковид са 400, което в този момент реализираме за 4 дни. "  

В коя вълна сме - третата или четвъртата?

" Съветниците на министъра, които са по-опитни, знаят, че в случай че не могат да убедят обществото, би трябвало да го объркат. Затова обясняваха, че не сме в четвъртата, а в третата вълна. Айде да го уточним! В момента сме в четвъртата вълна. Първата беше доста слаба това беше напролет на 2020 година, когато бяхме страната с минимум случаи на заболели. След това към този момент започнаха спорните приказки, хората се разочароваха от мненията на разнообразни лекари, пък и разбрахме, че който споделя, че няма ковид и че ваксините не работят, го вършат министър или минимум народен представител ", разяснява професорът.

Кой е отговорен за провалената имунизационна акция?

" Провалената имунизационна акция е пред всички, не може да се хвърля вина върху това какво се е случило преди 6 или 8 месеца. Изтървахме златните месеци на лятото, когато можеше да се направи ясна акция - да се каже на родителите от малцинствата - да се имунизират, с цел да не заразяват децата си; на почитателите на футбола - да се имунизират, с цел да могат да вървят на мач; на феновете на театъра и музиката - да се имунизират, с цел да могат да вървят на представления и концерти ", очерта потребните съгласно него ходове проф. Кантарджиев.

Какви са настроенията измежду здравното съсловие?

По думите на микробиолога медиците нямат доверие в здравните управляващи и това е резултат от променената методика за бонусите на първа линия. Кантарджиев заяви, че Националният център по заразни и паразитни заболявания не получава парите си за работа с ковид, макар че всекидневно там се изследват проби на инфектирани. В момента някогашните му колеги вземали 1/3 от това, което са вземали преди, уточни той.

" Не може необятно пропагандираните коронавирус зони да не работят; да няма кой да заплаща антигенните проби, с които би трябвало да изследват пациентите там. Хубаво е, управленските решения да се вземат от хора, които са работили и имат взор да преценят ", сподели Кантарджиев.

Трета доза на " Модерна "

Вчера регулаторният орган на САЩ позволи да се слага трета доза на " Модерна ", в количество 2 пъти по-малко от това при първа и втора игла. Хората, които са имунизирани с  " Модерна ", ще имат опция, след като ЕМА утвърди, да си вършат трета доза. Това е доста значимо за тези, които не са построили имунитет, които са над 65 година или са прекарали коронавирус преди 6-8 месеца, изключително по-възрастните от тях. Може би до седмица, това ще бъде допустимо и у нас, заяви професорът.

За подправените документи

Според проф. Кантарджиев здравното министерство не е направило нищо, с цел да спре порочната процедура. По думите му министър Кацаров е трябвало да издаде заповед, с която да изиска на всеки постъпил в болница със документ за имунизация да бъде изработен тест за антитела. Така доста елементарно може да се откри дали в действителност е бил ваксиниран против вируса. Той даде и съответен образец от практиката си:

" Когато имаше епидемия от морбили, на всяко дете, което по картон беше ваксинирано, при влизане в болничното заведение вземахме кръв, с цел да търсим антитела. Така внезапно намалихме подправените имунизации. Преди 40 години за това се ходеше в пандиза ", уточни професорът и добави, че е последовател на документите за работа, само че хората е трябвало да бъдат убеждавани и предупреждавани още през лятото.

В тази връзка той показа, че най-яростните антиваксъри, с които се е срещал са " работещите в чистотата и компанията за боклук " : " Накрая към този момент, когато нямам причини, споделям " продължавай по този начин да приказваш и ще те създадат министър на опазването на здравето ". Така ги тревожа и някои към този момент се замислят. "

Опасно ли е да се прави имунизация по време на пик на епидемията?

Според Кантарджиев, единствено човек, който не е осведомен, може да твърди това:

" Всеки експерт знае - започне ли зараза от детски паралич се прави кръгова имунизация – събираш имунизациите от цялата страна в окръга, където имаш случаи по време на зараза. Точно по тази причина се вършат и две дози, тъй като сме в зараза ", изясни той. 

Хубави вести

" В края на тази година чакаме две хапчета, които могат да заместят имунизациите едното е на MSD, а другото на Pfizer. И двете са протеазни инхибитори. Казват, че цената им ще бъде към 700 $, само че има ли хапче, което в първите дни на ковид да вземеш, ще бъде доста огромен пробив. Моноклоналните антитела Pfizer и Astra Zeneca пък се ползват венозно и понижават опцията на вируса да се развъжда в първите дни на болестта. Подходящи са при тежки случаи и пазят към една година ", сподели професорът.

Каква е оценката му за служебния министър?

" Начело на министерството сложиха човек, който е от създателите на новата здравна система - с клинични пътеки и търговски сдружения. Той встъпи в служба с бодряческите си обещания, че ще овладее пандемията и няма да има умрели. Както са споделили античните мъдреци " хората обичат най-вече тези, които нищо не вършат " . По тази логичност най-обичано би трябвало да е здравното министерство. Оптимист съм за Европа и Съединени американски щати, че идната година ще са последните им случаи, с изключение на ако не пускат българи да им носят вируса. Иначе оценката ми за министър Кацаров е 3 на релси ", заключи проф. Тодор Кантарджиев. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР