За близо година на родния пазар, платформата за аудиокниги Storytel

...
За близо година на родния пазар, платформата за аудиокниги Storytel
Коментари Харесай

P.S. Някой трябва да плати, Богдан Русев, Павел Владимиров, Storytel и първият български сериал

За близо година на родния пазар, платформата за аудиокниги Storytel не стопира да усилва броя на заглавията на български. Днес те са към този момент над 600. Освен авторските и преводни книги, измежду тях към този момент е и първият български авторски аудиосериал.

Досега форматът аудиосериал в приложението бе показан единствено с няколко непознати истински заглавия. От през днешния ден, 25 септември, към този момент е наличен и " P.S. Някой би трябвало да заплати ".

Автор на текста е Богдан Русев, който множеството от нас свързват със списанията " Егоист ", " Една седмица в София " и LIGHT, където е основен редактор. Но Русев има зад тила си написани разкази, романи и книги-игри. В платформата за аудиокниги той намира поле, в което да осъществя една своя забавна концепция.

Що е то аудиосериал...

Когато получава предложение от Storytel да сътвори аудиосериал, не му би трябвало доста, с цел да се съгласи. В последна сметка, самият той счита, че за разлика от телевизионните сериали, в този формат свободата на сценариста не е толкоз лимитирана. И по този начин, Богдан Русев минава през къс обучителен курс по какъв начин се основава сходен формат, и стартира да написа историята си. Скоро е подготвен и крайният артикул.

" P.S. Някой би трябвало да заплати " се състои от 10 епизода (всички към този момент налични в Storytel) и е престъпната история с фантастични детайли - самобитен микс от " Бандата на Оушън ", " Мисията невъзможна " и " Джеймс Бонд ". В нея се преплитат две сюжетни линии, протичащи се по друго време.

Историята

Всичко стартира с излизането на Михаил от Централния софийски затвор. На изхода го чака непозната госпожа, която го води в офиса на интернационалната компания P.S. Оттам действието прескача непосредствено в бъдещето, а мястото на събитията е изцяло измисленият остров Сан Матадор. Той е с население към 10 000 души, всички са богати и царува постоянно лято.

Именно на това място попадат Майкъл (Михаил) и Бети (мистериозната жена). А всичко, което следва, най-точно може да бъде несъмнено като приказен екшън с киборги, секрети сътрудници и разменени самоличности.

Втората сюжетна линия ни връща към суровата българска реалност през 90-те, известни още като " мутренски години ". А сред двата свята има една доста съответна допирна точка...

Гласът " зад кадър "

Увлекателната история на " P.S. Някой би трябвало да заплати " е прочетена с добре познатия ни глас на Павел Владимиров. И за него това е едно ново предизвикателство, тъй като в аудиосериалите разказвачът има по-особена роля.

Павел не цели основаване на нови светове в главите на слушащите, а просто вкарва в текста. Владимиров даже се майтапи, че приема озвучаването на сериала като богослужение и си събува обувките преди да влезе в стаята за записи.

...и има ли почва у нас

Очевидно да, тъй като " P.S. Някой би трябвало да заплати " ще бъде последван от още няколко истински заглавия. Те ще бъдат основани особено за Storytel от български създатели, които чакаме скоро да бъдат налични за слушане.

По мотив премиерата на аудиосериала до 29 септември в Клуб за естетическо образование на актьора (КЕВА) може да разгледаме и специфичната галерия " Сцени, които оживяват ". Тя пресъздава едни от основните подиуми от сюжета, които са налични за слушане на място. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР