За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето

...
За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето
Коментари Харесай

Цигарите са основна причина за 18% от смъртните случаи у нас

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи, като за Европейския съюз този % е 17%. Това сочат данните от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2021 година Министерството на здравеопазването ги огласи във връзка Световния ден без тютюн, който означаваме на 31 май.

Разпространението на тютюнопушенето в България измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2019 година съвсем всеки трети възрастен (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.

В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената посредством Закона за здравето (чл. 56 и член 56а) възбрана за тютюнопушене в закрити и някои открити публични места. Тази възбрана и до през днешния ден не се съблюдава в доста заведения, в това число наоколо до централната постройка на Министерство на здравеопазването в София. На намерено - по спирки и в градинки и паркове, постоянно цигареният пушек е неизпълним и постоянно е наоколо до деца.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в Европейски Съюз – 4%, което е една от аргументите за смъртните случаи от болести на кръвоносната система, респираторни болести и някои типове рак.

Днес в цялата страна има начинания за отричане от цигарите. На доста места ще се предлага безвъзмезден тест за въглероден оксид в белия дроб и оксихемоглобун в кръвта. Пълната стратегия и още информация за вредите от тютюнопушенето и тютюневия пушек -.

Министерството на здравеопазването припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за съветван e и отричане от тютюнопушенето в районните здравни инспекции. Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето – тел.  0700 10 323.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР