За 39-и път най-старият и единствен по рода си у

...
За 39-и път най-старият и единствен по рода си у
Коментари Харесай

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и уникален у нас фестивал за българско игрално кино „ Златна роза “ ще показа най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна .

В седемте дни на „ Златна роза ” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми – основани след предходното издание на фестивала през 2020 година

Конкурсната стратегия включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални кино лентата, а стратегия „ Открити хоризонти “ – още шест заглавия. Организирани са ежедневни конференции с екипите на филмите от конкурсната стратегия, както и представяния на нови български книги за киното. Това дава опция на варненската аудитория и експерти да се срещнат онлайн с българските кинотворци и да беседват с тях. В края на фестивала на полемика „ Новото българско игрално кино ” най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят трендовете.

В рамките на фестивала ще се състои и честване на 30-годишнината от основаването на Националния кино център.

Сред 12-те кандидати за огромната премия са „ В сърцето на машината “ на Мартин Макариев („ Вила „ Роза “, „ Привличане “, „ Диви и щастливи “); „ Голата истина за група „ Жигули “ на Виктор Божинов („ Възвишение “); „ Засукан свят “ на Мариус Куркински, („ Дневникът на един вманиачен “); „ Не те одобрявам “ на Борислав Костов („ Нощта на фантазиите “); „ Рибена кост “, реж. Драгомир Шолев („ Подслон “, „ Прасето “); „ Чичо Коледа “, реж. Ивайло Пенчев („ Корави старчета “, „ Летовници “, „ Като за последно “).

Четири пълнометражни игрални дебюта ще си оспорват шампионата в категорията „ Най-добър дебют “ – „ Петя на моята Петя “, реж. Александър Косев, „ Смирен “, реж. Светослав Драганов, „ Уроци по немски “, реж. Павел Г. Веснаков и „ Януари “, реж. Андрей Паунов. „ Февруари “, реж. Камен Калев („ Източни пиеси “, „ Островът “, „ С лице надолу “) и „ Жените в действителност плачат “, реж. Весела Казакова и Мина Милева („ Котка в стената “), идват във Варна след министър председателите си на фестивала в Кан, надлежно през 2020 и 2021 година. Освен четирите дебюта, четири са и втори филми на своите режисьори.

Фактът, че две трети от пълнометражните конкурсни филми са първи или втори филм, в тази ситуация напълно не значи, че създателите им са новаци в режисурата. Те идват с огромен опит и достижения в документалното и късометражното игрално кино, както и в режисирането на едни от най-успешните телевизионни сериали. Очаква ни извънредно яростен конкурс.

Председател на тазгодишното жури е проф. доктор Иво Драганов, кинокритик и медиен специалист, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и шефът на фестивала „ Молодист “ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

Петимата ще правят оценка както пълнометражните, по този начин и късометражните филми на фестивала

Организатор на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза ” е Националният кино център, с поддръжката на Министерство на културата и община Варна.

Билетите за 39-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ “ЗЛАТНА РОЗА ” 2021 са в продажба на касата на Фестивален и конгресен център – Варна и онлайн на
Повече информация на: 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР