За 30 -та поредна година културно-просветното дружество Асабай, с помощта

...
За 30 -та поредна година културно-просветното дружество Асабай, с помощта
Коментари Харесай

Над 1000 гости се събраха във Ветово на татарския празник Тепреш

За 30 -та поредна година културно-просветното сдружение Асабай, благодарение на община Ветово и кмета доктор Мехмед Мехмед, проведоха татарския празник Тепреш. Над 1000 посетители от Турция, Унгария, Румъния, както и Шумен, Добрич, Силистра и Варна се събраха във Ветово с цел да отбележат както настъпването на пролетта, по този начин и 80-годишнината от геноцида на Съюз на съветските социалистически републики над татарите и тяхното изселване.

Всяка година, през май,татарскатаобщноств България отбелязвапразника на пролетта и вярата. Фолклорни обединения показват своята самобитна просвета и обичайни носии. Напразника, чийто хазаин е културно-просветнотосдружениена кримскитетатари в България „ Асабай.

„ Основното впразника е да се запазят традициите и да се предадат на идващите генерации “ показа заДарикЕрхан Хюсеин, ръководител наСдружениеАсабай. Той се провежда от 1994 година, в разнообразни обитаеми места, където имататари.

В Българиятатарскатаобщностнаброява към 5000 души, като основно те обитават Североизточна България, а най-вече са въвВетово, към 200 фамилии. Всичкитатари в България идват от Кримския полуостров. Те се преселват в страната ни през далечните 1853-56, години, след следващата война сред Османската империя и Русия.Татарите вземат страната на османците и част от тях биват прогонени от земите си.

Съборът се организира под патронажа на кмета на Ветово доктор Мехмед Мехмед, а Движението за права и свободие главен спонсор на мероприятието от години. Сред формалните посетители бяхасъпредседателят на АЛДЕ и претендент за евродепутат Илхан Кючук, Елена Йончева, също претендент за народен представител в европарламента, лидерът на русенската листа за националните избори Ализан Яхова, съпредседателят на младежката организация Танзер Юсеинов, както и регионалният ръководител на Движение за права и свободи Русе Айдоан Джелил.

“Днес, 18 май 2024 година се навършват 80 години от най-мрачния епизод в историята на кримските татари. Тази година се навършват и 35 години от трагичните майски събития, които белязаха Възродителния развой. Поклон пред паметта на всички починали, които са дали живота си в името на свободата, която ние през днешния ден отстояваме като Движение за права и свободи. Тепреш е знак на толерантността и взаимното съгласие, както и блестящо доказателство за образеца, който даваме в общоевропейската концепция - единение в многообразието. Чрез прочувствения език на изкуството, всички ние, през днешния ден изпращаме своето откровено обръщение за мир, приемливост и съгласие ”, сподели в своето послание кметът доктор Мехмед.

Да се видят остарели другари, да се опознаят младежите и да сложат началото на едно ново другарство. Именно това е смисъла наТепреш “, сподели в обръщението си към присъстващите Ализан Яхова. По думите му към този момент 170годинитатарскатаобщностуспява да резервира своите обичаи и това в действителност е почтено за почитание. Тяотбеляза, четатарите съумяват да запазят своята самородност поради своето единение.

“Днешният празник значи принадлежност, значи общественост, значи и заедност. Години наред Движението за права и свободи постанова заедността като метод на правене на политика. Днес заедността значи още нещо-заедно с вас ние можем да изпълним политиката на Движение за права и свободи за един по-добър живот. Заедно можем да го създадем след няколко дни с бюлетина 28 и за една по-силна Европа. ” съобщи Ализан Яхова.

Присъстващите уважиха с молитва паметта на загиналитетатарипо времето на Сталин – на 18 май 1944 година с негова заповед са депортирани над 200 000 кримскитатари.

В рамките на събора фолклорни обединения показаха татарски песни и танци, а възрастни дами подготвиха кулинарни тестени специалитети за почерпка на гостите.

Чуйте в звуковия файл какво сподели Илхан Кючюк:

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР