За 28-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа,

...
За 28-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа,
Коментари Харесай

Походи и наблюдения в няколко града заради Европейските дни на птиците |

За 28-ти следващ път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците - 2 и 3 октомври. 

Милиони мигриращи птици ще изоставен Европа в идните седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и минават през доста рискове, ситуирани по техните въздушни направления. Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), като сътрудник на BirdLife International, кани всички да се причислят към честванията на Европейските дни на птиците и да се срещнат от близко с разнообразието от типове и очарованието на миграцията.

Това е едно от най-големите интернационалните събития, което се провежда от 1993 година насам. За 27 години в него са взели присъединяване повече от 1 милион души, които са следили над 75 милиона птици. Основната цел на тази 28-годишна традиция е да увеличи вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безчет застрашаващи ги фактори.

През 2021 година 37 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 37 страни, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия изток и Централна Азия, ще провеждат разнообразни събития – наблюдения на птици, презентации за застрашените типове и тяхната миграция, екскурзии, работилници и други Както всяка година, BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в другите начинания, и за типовете и броя на птиците, които те са следили.

През 2021 година Европейските дни на птиците се координират на интернационално равнище от Словашкото орнитологично сдружение (BirdLife Словакия). Координатор на самодейността в България е Българското сдружение за отбрана на птиците.

Всички събития ще се проведат при строго съблюдаване и надзор на противоепидемичните ограничения.

Градове-домакини на събитието:

София

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици в Южен парк

Варна

2 октомври – 09:00 ч., Наблюдение на птици в региона на Варненското езеро

Бургас

2 и 3 октомври – ПЗЦ „ Пода “, наблюдаване на птици от терасата на природозащитния център; лекции и беседи за миграцията на птиците; награди за най-активните участници

Свищов

2 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността Паметниците

Гоце Делчев

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици и събиране на битови боклуци в с. Баничан;

16:00 ч. – „ Чудото Миграция “ – мултимедийна презентация в Интеракт зала в младежкия дом – Гоце Делчев

3 октомври – 10:00 ч., Поход до местността Рибарниците – събирателен пункт пред завода за ципове

Козлодуй

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици, лекция за миграцията и викторина с награди на Пристанище Козлодуй, против пясъчната коса на остров Козлодуй.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР