За 20-те години от съществуването си Националната дирекция за борба

...
За 20-те години от съществуването си Националната дирекция за борба
Коментари Харесай

Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

За 20-те години от съществуването си Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) е изпратила на съд към 15 000 души, упрекнати в корупция, а общият размер на породените от тях вреди се прави оценка на 5,4 милиарда евро, се показва в доклада на институцията, представен от уеб страницата Зиаре и Българска телеграфна агенция.

В листата на лицата, изпратени на съд от антикорупционната прокуратура, попадат 400 кметове, 800 шефове на обществени институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на държавното управление (включително двама министър председатели, както и министри и държавни секретари), 100 членове на Народното събрание, в това число трима евродепутати, 40 ръководители на окръжни препоръки и 1000 служители на реда, сочат данните. 

Румъния, която официално към момента е под наблюдение заедно с България посредством европейския Механизъм за съдействие и инспекция (МСП), се надява, че скоро ще бъде призната в Шенгенското пространство на Европейски Съюз. За разлика от нея България продължава да регистрира законодателни и структурнии промени в правораздаването вместо действителни резултати (присъди), установи Европейската комисия в последните си отчети по МСП. Докато Румъния има ефикасна прокуратура, България има недостижим основен прокурор.

Всяка стъпка, осъществена в битката против корупцията, довежда Румъния по-близо до приключването на МСП, до присъединението към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи през днешния ден президентът Клаус Йоханис във връзка 20-тата годишнина от основаването на НДБК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР