За 10% увеличение на учителските заплати настояват от Синдикат “Образование

...
За 10% увеличение на учителските заплати настояват от Синдикат “Образование
Коментари Харесай

Учителите искат увеличение на заплатите до края на годината

За 10% нарастване на учителските заплати упорстват от Синдикат “Образование ” към КТ “Подкрепа “. Те акцентират, че в случай че не се отделят най-малко 6% от Брутния вътрешен артикул за обучение, всички диалози с партиите ще звучат кухо и безсмислено.

От Синдикат “Образование ” декларират , че премахването на делегираните бюджети няма да реши всички проблеми в системата. В позицията им се показва, че водеща роля при образуване на бюджетите за учебните заведения би трябвало да има броя на учениците, паралелките и физическата среда, както и броят на учителите.

В мнението се акцентира, че в Европейски Съюз българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с максимален недостиг от обезщетителни механизми, които да запазят. По тази причина от синдиката приканват да бъде направена нова национална просветителна политика за запазване на учителя от високото прегаряне.

За учителите в учебния закон се предлага  прекосяване на детските градини към делегирани бюджети ; дейно понижаване на административната тежест; присъединяване на синдикатите в комисиите при назначение на директори; прекосяване на атестирането на учителите като детайл на инспектирането, като главно се употребява базата на атестационната карта от диференцираното заплащане; увеличение броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка просветителна институция, без ограничаване от броя на учениците в училище;  равнене на нормативите на всички педагогичен експерти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап; назначение на асистент-учители, които да не работят с възпитаници, а да подкрепят педагогическата и административната активност в учебно заведение.

Относто имунизационната акция от синдиката декларират, че императивът единствено имунизирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и е дискриминационен. Те припомнят, че към този момент няма закон или разпоредба за наложителна ваксина против ковид. 

Прочетете още настоящи вести в нашите рубрики: топ вести, новините през днешния ден, политика, здравословно, мистичност.

Медията бг

Снимка: Gettyimages

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР