З апочнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав

...
З апочнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав
Коментари Харесай

Кои са кандидатите на партиите за състав на ЦИК

З апочнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната изборна комисия.

При президента са парламентарно показаните партии и обединения, които ще показват своите номинации.

Кои са препоръчаните имена

Предложението на ГЕРБ за ръководител на Комисията е Красимир Ципов, разгласи Десислава Атанасова.

Ципов е правист по обучение, магистър по право. Бил е народен представител в 41, 42, 43 и 44 Народно заседание.

Тримата представители на "Има подобен народ " бяха показани от Виктория Василева.

Предложени за членове на ЦИК бяха Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гавраилов. От партията оферират Камелия Нейкова да бъде зам.-председател на ЦИК.

"Камелия Нейкова - правист по обучение, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - правист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени знания по технологията и използването на изборния развой от позиция на математически модели на изчисление на резултати ", разгласи Василева.

Предложението на "БСП за България " за членове на ЦИК са Емил Войнов, който да бъде и зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове. Това сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

"Емил Войнов е специалист в изборния развой. Силвия Стойчева е взела участие в голям брой изборни акции. Третият претендент - Цветанка Георгиева е с дълъг стаж в изборното законодателство ", добави Иванов.

Предложението на Движение за права и свободи за членове на ЦИК са Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Имената бяха оповестени от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

"Севинч Солакова - правист по обучение с дълготраен професионален юридически и административен опит. Ерхан Чаушев е приключил юридическия факултет на Софийския университет, с дълготраен професионален и юридически опит”, уточни Мустафа Карадайъ.

"Опитът на претендентите и персоналните им качества ще спомогнат за одобряването на ЦИК като самостоятелен държавен орган, който е предназначен да създава законосъобразни, демократични и почтени избори. От наша страна предлагаме вероятно Севинч Солакова за секретар, според от останалите оферти ", разяснява той.

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, с цел да могат измененията в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разформироване на Народното събрание ", съобщи президентът Румен Радев по време на консултациите.

По думите му "дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни ".

"Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разформироване, то активността на ЦИК се мери в дни. Трябва да създадем по този начин, че ЦИК да има 60 дни да работи другояче изрично застрашаваме изборния развой. Политическата логичност на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при установяване на състава и управлението на ЦИК. Изисква се спокоен разговор и конструктивност. Знам, че се реализира мъчно, само че чакам вие да я деянията ", съобщи президентът.

Той опроверга изказванията, че президентът избира ЦИК.

"По закон парламентарно показаните партии и обединения показват състава и управлението. Президентът само с акт обнародва вашето решение ", сподели още той.



На "Дондуков " 2 започнаха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно показаните партии и обединения, с цел да го срещнат с препоръчаните от тях номинации за състава на Централната изборна комисия, обобщава Агенция "Фокус ".

До консултациите се стигна, откакто Народното събрание одобри промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната изборна комисия да бъде понижен на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва ръководителят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се оферират от парламентарно показаните партии и обединения.

Текстовете плануват целият състав на ЦИК да се назначава с декрет на президента на републиката след обществени съвещания и процедура, избрана от президента. Според до момента настоящия текст профилираният орган ръководителят, заместник-председателите и секретарят на Централната изборна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши ЦИК да дефинира изискванията и реда за видеонаблюдението при броене на гласовете.

Разпределението е ГЕРБ - 4 места, "Има подобен народ " и Българска социалистическа партия ще са с по 3, Движение за права и свободи и "Демократична България " ще са 2, "Изправи се! Мутри вън! " – 1. Единствените партии, които оповестиха номинациите си за членове на ЦИК бяха "Изправи се! Мутри вън " и Българска социалистическа партия.

Адв. Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън! ", че техният претендент е Росица Матева, която сега е ръководител на Обществения съвет към ЦИК. След съвещание на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

Още във вторник обаче новият състав на ЦИК и идните съвещания при президента станаха мотив за политически престрелки.

По-рано през днешния ден при връчването на мандата за държавно управление на "БСП за България " президентът Радев разгласи решението си новосформираната ЦИК да влезе в своята роля по едно и също време с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май, а предварителния избор да се състои на 11 юли. Президентът разгласи още, че общественото чуване на претендентите за ЦИК ще бъде на 7 май.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Мамо, помниш ли онази китайска порцеланова ваза, която се предава по завещание от потомство на потомство в рода ни? - Разбира се, че я… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниНе пропускайте специфичната петчасова стратегия на предаването точно на Гергьовден от 07.00 ч. до 12.00 ч. по NOVAВ продължение на 5 години, екип и артисти споделят прекарвания както на екрана, по този начин и на сетМъжът може да получи от 3 до 15 години отнемане от свободаБабата на детето е с обвиняване за съзнателно умъртвяванеНовите задължения на Съединени американски щати и други страни може да оказват помощ за товаКакво оповестиха на брифинг здравните властиХоливудският артист посети Николас МадуроИма жертвиПремиерът Нарендра Моди съобщи, че ковид-19 е победенПаралелната проява е с присъединяване на деятели от летните митинги " Чувствах най-голямата самотност, получавах смъртни закани, фамилията ми не ме поддържаше ", споделя тяВижте какво е съотношението сред момчета и девойки за тази щастлива майкаПо-рано през днешния ден президентът Радев връчи мандата за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия, а те го върнаха веднагаГЕРБ внесе искане за оповестяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс, разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава АтанасоваВижте по какъв начин да си я приготвитеЗаконопроектът за изменение на Закона за политическите партии е препоръчан от " ИТН " От мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР