Юрий Пойта*, УнианКитайските власти реагираха на кървавото нахлуване на ХАМАС

...
Юрий Пойта*, УнианКитайските власти реагираха на кървавото нахлуване на ХАМАС
Коментари Харесай

Играе ли Пекин играта на Хамас – говори за мир, а се готви за война

Юрий Пойта*, Униан

Китайските управляващи реагираха на кървавото навлизане на ХАМАС в Израил от линията Газа и назоваха метода за " фундаментално " привършване на спора. Китай прикани " страните да запазят успокоение, да проявят въздържаност и неотложно да прекратят бойните дейности, с цел да защитят гражданското население и да избегнат по-нататъшно утежняване на обстановката " – това се споделя в изказване на Министерството на външните работи на страната.
Но от обстановката в Израел може да се създадат няколко други извода във връзка с Китай.

Първо. Дезинформацията на ХАМАС за това, че нахлуване е малко евентуално, тъй като то не е преференциално за ХАМАС, сполучливо заблуди Израел, Съединени американски щати и Запада като цяло, и за следващ път сподели, че прогнозирането на дейностите на другата страна не трябва да се базира единствено на логиката " изгодно/неизгодно ", а би трябвало съществено да проучва бойните качества на съперника (особено в случай че те растат).

Второ. Логиката " изгодно/неизгодно " може да се употребява като един от детайлите на разбора и прогнозирането, само че безусловно би трябвало да включва достоверни данни за това по какъв начин в реалност гледа на обстановката противоположната страна и каква е нейната логичност за " изгода/неизгода ". Начинът, по който съперникът възприема обстановката, може да е радикално друг от това по какъв начин желаеме да я виждаме ние.

Трето. Това в доста огромна степен се покрива с преобладаващата настройка, че Китай няма да дава въоръжения на Русия/няма да стартира бойни дейности против Тайван, тъй като това:
-е стопански неизгодно;
-не подхожда на " мирния път на неговото развиване и взаимно битие " ;
-не подхожда на настоящите стопански начинания на Пекин;
Китай към този момент не е подготвен и т. н.

Четвърто – в реалност бойните благоприятни условия на Китай нарастват доста. Пекин работи интензивно за увеличение на своята енергийна, продуктова и софтуерна самостоятелност. Новите законодателни начинания на Китай са ориентирани към понижаване на уязвимостите от външни и вътрешни фактори и усилване на консолидацията на популацията. За такива невиждани стъпки наподобява няма други съществени аргументи, с изключение на

подготовката за война или сериозна рецесия със Запада

Пето. Сегашният стадий от руско-украинската война, поддръжката на Иран за Русия и близкоизточните терористични организации показват, че към този момент в света няма принадлежности за заблуждение под отговорност на държави-агресори (ако те имат забележителен боен капацитет и нуклеарно оръжие). Беззъбостта на Запада и интернационалните организации е явен сигнал за Китай, че няма да понесе отговорност за дейностите си.
Шесто. Ако Китай желае да реализира триумф, за него е изключително значимо да заблуди целия свят толкоз сполучливо, колкото го направи ХАМАС и да направи интервенцията си непредвидена. А за това е належащо:
-непрестанно да приказва за спокойно развитие;
-да изпраща многочислени стопански делегации в ЕС;
-да организира десетилетно икономическо обмисляне и да разгласява прогнози за развиването си.
И в това време редом, скрито да се готви – в софтуерно, икономическо, осведомително, военно отношение, давайки си тип, че не е настъпило времето за момента " Х ". И тъкмо това прави Китай в този момент.

*Юрий Пойта оглавява азиатската секция на New Geopolitics Research Network.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР