Юри МихалковЯсно е, че проведената на 27-28 юли втора среща

...
Юри МихалковЯсно е, че проведената на 27-28 юли втора среща
Коментари Харесай

Защо Африка бяга при Русия?

Юри Михалков
Ясно е, че извършената на 27-28 юли втора среща Русия-Африка в Санкт Петербург е част от световния спор сред Русия и Запада. Казано на футболен език, това е първият мач от дерби конфликта на Шампионската лига в геополитика, в който Русия се обезпечи мъчно заличима разлика от изгоди и въздействие. Макар Западът да предприе каквото можеше, с цел да не се стигне до тази разгромна разлика. Но Африка извърши геополитически десант в града на Нева, където дойдоха ръководителите на 49 от общо 54 нейни страни. " Русия съумя да събере на своя земя многонационална Африка за разискването на стратегически въпроси ", заключи алжирският в. " Ла Експресион ". Не виждам по какъв начин с отсъстващите 5 страни Западът може да обърне резултата на реванша.
А Западът бе оказал невъобразим напън, с цел да попречи на африканските водачи да стигнат до Санкт Петербург, в това число с смяна на въздушния трафик, застрахователни пречки, забрани за полети над избрани страни, както разкри на срещата президентът на Република Конго Дени Сасу-Нгесо. 
Покрай срещата в Санкт Петербург в съветските медии излязоха доста разбори за Африка. Експерти съпоставят днешния й капацитет с този на Китай от края на ХХ век. През 1990 година Брутният вътрешен продукт на Китай е бил 770 млрд $, а през днешния ден е 8,3 трилиона $ - и то годишно. Твърди се, че Африка претърпява избухлив напредък, както демографски, по този начин и стопански. Населението й в този момент е към 1,5 милиарда души, а до 2050 година ще бъде три милиарда. Това население е младо, градовете бързо се урбанизират и се чака скоро континентът да преживее същински индустриален и потребителски взрив.
Колониална в предишното Африка търси бизнес с Русия не на последно място по исторически аргументи - поради поддръжката й по руско време за нейната самостоятелност, а след това поради безвъзмездната в доста случаи помощ за отърсването на освободените страни от грабителската политика на САЩ  и Запада.  Именно поради това не един и двама африкански водачи акцентираха преди срещата доверието си към Русия и скептицизма си към богатия Запад.> А какво предлага Москва?  > Очаквано зърненият проблем беше основен на срещата. Провали се обаче акцията на Запада да насъска африканските водачи против Москва, с цел да я притиснат да се върне в зърнена договорка. 
Въпреки антируските наказания, Путин разгласи, че страната му ще обезпечи безвъзмездни доставки на до 50 000 тона зърно идващите 3-4 месеца за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република (ЦАР), Еритрея - и това е отвън договорката. Решението за безплатни доставки на зърно на шестте страни в. " Ла Експресион " разяснява като " удостоверение за неоспорима политическа предвидливост и здрава геостратегическа визия, учредена на същинските полезности на Русия ".
Красноречиви данни изведе на форума  президентът на Съюза на Коморските острови Азали Асумани, който е и ръководител на Африканския съюз, а на срещата назова Русия " братска страна ". Според него Африка е получила над 1,9 млн тона зърно от Русия, което е двойно повече, в сравнение с континентът е получил от Украйна през целия интервал на зърнената договорка. От думите на Путин стана ясно още, че през 2022 година Русия е изнесла в Африка на договорна основа или като филантропична помощ 11,5 млн. тона пшеница, ечемик, царевица, други артикули и още 10 млн. за първата половина на 2023-та - и то макар глобите. Плюс, че Москва изрази подготвеност и отсега нататък да дава зърно на Африка - отново макар глобите на Запада.
Отделно Русия е изнесла 1,6 млн тона торове за Африка през интервала 2018-2022 година, което е осигурило 12% от целия импорт на торове в Африка. Най-големите сътрудници тук са ЮАР, Мароко, Сенегал, Танзания, Кот-д`Ивоар, Кения и Камерун. Впрочем, поради глобите в западни пристанища остават блокирани 262 000 тона съветски торове. 
Африканските водачи чуха непосредствено от Путин нещо, което евентуално са знаели или допускали - че от изнесените близо 33 млн тона украинско зърно 70% са отивали в страни с висок или междинен приход, в това число в Европейски Съюз. Докато на едни от най-нуждаещите се страни като Етиопия, Судан и Сомалия се паднали под 3% от общия размер или по-малко от 1 милион тона. Африка съвсем нищо не завоюва от украинския експорт, обобщи Путин и с тази констатацията гостите нямаше по какъв начин да не се съгласят. Не инцидентно на форума в Санкт Петербург нямаше даже подмятания за рецензиите против излизане на Русия от зърнена договорка. И това не бе демонстрация единствено на наложителния в тази ситуация дипломатически такт. > От нефтодобив до мирния атом > Продоволственият въпрос обаче не бе единственият на форума - Путин, да вземем за пример, разгласи, че страната му ще даде над 90 млн. $ за облекчение на дълговото задължение на африканските страни, настрана, че Русия им е опростила 23 милиарда $. Президентът на Уганда Йовери Мусевени предложения съветски енергийни компании да вземат участие в изследването и създаването на петролни полета в Източна Африка. Русия и Зимбабве подписаха контракт за съдействие в мирния атом, освен това забележете за какви сфери с висока принадена стойност става дума: производството на радиоизотопи за индустрията, медицината и селското стопанство, съдействието в използването на радиационни технологии и нуклеарната медицина, образованието и преквалификацията на нуклеарни експерти. Впрочем в Москва считат също Бурунди, Кения и Руанда за евентуални сътрудници в атомния бранш.
" Либия е подготвена да възобнови работата по всички предходни планове с Русия, това се отнася за енергетиката, инфраструктурата, железниците ", разгласи ръководителят на президентския съвет на Либия Мохамед ал Менфи. Отделно " Росатом " строи АЕЦ в Египет, Русия възнамерява до края на 2023 година да сътвори личната индустриална зона в региона на Суецкия канал в Египет, която ще открие за съветските компании достъпа до африканския пазар. Водят се и договаряния с Кайро за зона за свободна търговия с присъединяване на някогашни руски републики. 
Впрочем съветската индустриална зона в Египет е измежду водещите съветски планове в Африка - другите са създаването на едно от най-големите залежи на платина в света Дарвендейл (Зимбабве), планът Русал за рандеман на боксит от находището Фригия (в Република Гвинея), както и взаимното дружество Catoca на съветската Алроса и анголската Ендиама. На форума бе подписан и меморандума за съдействие сред Русия и Мароко за решение на казуса му с дефицита на вода.
Както се очакваше, Русия подписа покупко-продажби за военно съдействие с над 40 африкански страни.
Трудностите > Разбира се, надалеч не всичко в връзките Русия - Африка е цветя и рози. Най-напред Западът ще активизира всичките си благоприятни условия, най-много финансов напън, с цел да провали или най-малко ограничи бизнеса на Африка с Москва. Този бизнес безспорно ще страда от антируските наказания. Понеже огромните транснационални компании като Maersk и CMA CGM не транспортират съветски контейнери, съветските компании ще би трябвало да търсят различен пренос, което може да се отрази отрицателно на периоди за доставки, а отсам и на бързоразвалящите се артикули. 
Проблеми основава и самата Африка - както настояват специалисти, липсват нужните гаранции, малко са логистичните хъбове, пораждат компликации с разплащанията. Експертите означават и компликации в митническо оформяне, който включва 20-30 инстанции и изисква до 45 разнообразни документа за оформяне на товара.
Но тези и други трудности надали ще спрат страните от поетия път. Защото залозите и за Африка, и за Русия да основополагащи. За Африка ги уточни Ндилеке Мандела, внучката на именития президент на ЮАР Нелсън Мандела " Ако стартираме да имаме вяра в себе си, в независимостта на нашия континент, в способността да се освободим от контрола на западните сили, тогава ще стартираме да побеждаваме ", сподели Мандела, която управлява фонд в чест на нейния дядо. Следователно залогът за Африка, с изключение на самостоятелност,  суверенитет и превъзмогване на тежкото й колониално минало, е и прогрес и напредък, с които континентът не просто да оцелее, а и да се утвърди като фактор в многополюсния свят.
За Русия залогът е също битка за оцеляване посредством отърсване от зловредните западни наказания, окончателното превъзмогване на изолацията и несъмнено одобряването като един от геополитическите центрове на многополюсния свят. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР