ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните туристически дестинации в Италия да

...
ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните туристически дестинации в Италия да
Коментари Харесай

Венеция да бъде включена в списъка на застрашени обекти на световното наследство, иска ЮНЕСКО

ЮНЕСКО предлага една от най-популярните туристически дестинации в Италия да бъде добавена към Списъка на международното завещание в заплаха.

Според отчет на организацията на Организация на обединените нации Венеция е изложен на риск от " необратими " вреди, породени от несъразмерния туризъм,презастрояването и покачването на морското ниво в резултат на климатичните промени. Агенцията си слага за цел цел да насърчи по-доброто запазване на обекта за в бъдеще.

Говорител на община Венеция съобщи, че ще " прочетат деликатно " предлагането, което по-късно ще бъде разисквано с италианското държавно управление.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са оповестени за обекти на международното културно завещание и които имат " изключителна универсална стойност " заради своите културни или естествени дадености. Градът е прочут като " La Serenissima ", което в превод значи " доста спокоен " - само че това название към този момент не е уместно.

Докладът на ЮНЕСКО упреква италианските управляващи в " липса на стратегическа визия " за решение на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните италиански градове. Властите са подложени на критика, че не са съумели да защитят историческия град и заобикалящата го лагуна.

Включването на Венеция в листата на рисковите места към този момент беше препоръчано от ЮНЕСКО преди две години, само че в последния миг беше спряно заради някои незабавни ограничения, които италианското държавно управление предприе тогава. Една от тях беше решението да се забрани влизането на огромни кораби - като круизните - в канала " Сан Марко ", както и обещанието да се започва упорит проект за запазване на града.

Забраната за огромните кораби все още се съблюдава, макар че съгласно ЮНЕСКО тя би трябвало да обгръща и други модели лодки, които мощно замърсяват околната среда. Планът за избавяне и запазване на Венеция по този начин и не е сбъднат.

Според италианския вестник " la Repubblica специалистите на организацията са написали няколко писма до италианското държавно управление с искане за актуализация и прецизен график. Отговорите, които са получили от него обаче, са били счетени за незадоволителни.

В отчета се споделя, че управляващите, които би трябвало да управляват изключителната обстановка в града, нямат тактика за справяне със заканите, пред които е изправен Венеция. Една от тях е огромният туристически поток - към 28 млн. туристи посещават мястото всяка година, а съгласно ЮНЕСКО това води до от ден на ден планове за разширение на градската среда, което от своя страна вреди на покрайнината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР