Юнашки игри“ по случай Гергьовден ще се проведат в сливенската

...
Юнашки игри“ по случай Гергьовден ще се проведат в сливенската
Коментари Харесай

Юнашки игри се провеждат в Сливенския Балкан

„ Юнашки игри “ по случай Гергьовден ще се проведат в сливенската планина през днешния ден. Предизвикателството е към най-силните мъже, които би трябвало да изкачат така наречен „ Хайдушка пътека “, с 43-литров кожен мях с вино на гърба си. Според уредниците на конкуренцията концепцията е тръгнала от роман на войводата Панайот Хитов, който разказва как  Хаджи Димитър е качил в планината мях цялостен с вино. Освен това на този ден съгласно легендата са се събирали хайдушките чети в планината и определянето на челник ставало, посредством преборване, мятане на огромен камък и акуратност в забиването на нож в цел. 

Стефан Стефанов, който за следващ път провежда юнашките игри разгласи, че тази година е планувано и предизвикателство за дамите.  

" То, челник с брашно не се става, само че пък се става укривател. Ятаците, с цел да не стоят гладни хайдутите би трябвало да им занесат ястие, пиянство т.е. би трябвало да може да качат брашно до горе. За това имаме конкуренция за дами и имаме десет  записани дами. "  

25 кг е чувалът с брашното, с който всяка една от тези 10 дами ще би трябвало да изкачи три километровата „ Хайдушка пътека “. Тези, които няма да вземат участие в най-тежката конкуренция, могат да се впуснат в другите игри. 

" В тези всичките игри всеки един може да се впусне и ще завоюва премия. "  

Предвидени са и обичайните гергьовски чевермета, които ще се завъртят в местността „ Слънчева поляна “. 

" Агнетата, които печем на чеверме са отгледани в парка, естествен парк „ Сините камъни “. "   

Организаторите дават обещание гратис вино за всеки, който отиде на събитието облечен в национална носия. Стартът на конкуренцията стартира от осведомителния център в подножието на „ Карандила “ от 9.00 часа.  

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР