Юлия Скрипал е отхвърлила руското предложение за консулска помощ след

...
Юлия Скрипал е отхвърлила руското предложение за консулска помощ след
Коментари Харесай

Русия: Лондон държи Юлия Скрипал като заложник

Юлия Скрипал е отхвърлила съветското предложение за консулска помощ след нейното и на татко ѝ отравяне с нервно-паралитично вещество на 4 март във Англия, уточни през днешния ден английското външно министерство, представено от Франс прес.

„ Ние изпратихме на Юлия предлагането за консулска помощ от съветското посолство “

в Лондон, сподели представител на министерството. „ Тя е свободна да реши дали желае да го одобри или не, и както разбираме, тя до момента не е споделила “, добави той.

Защо Сергей и Юлия Скрипал не умряха

Юлия Скрипал е изписана и отведена на „ несъмнено място “

Нова идентичност и нов живот за Скрипал в Съединени американски щати

В края на март Лондон сподели, че изследва искане от Русия да получи консулски достъп до Юлия Скрипал, като акцентира, че почита желанията на 33-годишната жена, която се възстановяваше от отравянето след лекуване в болничното заведение в Солсбъри – града, в който двамата с татко ѝ бяха отровени. Вчера от болничното заведение оповестиха, че тя е изписана.

Според локални медии английските управляващи са я отвели на безвредно място. Това провокира отрицателна реакция от съветското посолство, което писа в обществената мрежа Туитър през днешния ден, че тя е „ държана като заложничка “, и

упрекна Лондон, че отхвърля информация за местонахождението на съветската гражданка Юлия Скрипал, за нейните стремежи и за действителното ѝ здравно положение .

Племенницата на Скрипал: Юлия и Сергей са добре, Юлия с първо изказване

Какво е „ Новичок “ – отровата против Скрипал и щерка му

„ Налице е нейното уединяване от обществеността, скриването на значими свидетелски показания и основаването на трудности за обективно и без значение следствие “, се споделя в известието на посолството, представено от ТАСС.

Франс прес напомня и известието на английското вътрешно министерство от 6 април, че е отхвърлило молбата за виза от нейната братовчедка Виктория Скрипал, която искаше да я посети.

Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безпомощно положение на скамейка в град Солсбъри на 4 март. Британското следствие сочи, че Скрипал и щерка му са отровени с нервнопаралитичното вещество „ Новичок”. То е създадено в някогашния Съветски съюз през 70-те и 80-те години на предишния век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от съветското разузнаване. През 2006 година той беше наказан на 13 години затвор за шпионаж в интерес на Англия. Той получи леговище във Англия през 2010 година след замяна на шпиони сред Съединени американски щати и Русия. Скрипал беше приет за отговорен в Русия за това, че издал самоличността на съветски сътрудници под прикритие в Европа на английското външно разузнаване МИ-6. Според съветските управляващи той получил 100 хиляди $ за сведенията, които почнал да предава от 90-те години на предишния век.

През 2010 година Русия освободи Скрипал и още трима свои жители, наказани за шпионаж в интерес на западни страни, в подмяна на което Съединени американски щати ѝ предадоха 10 съветски сътрудници. Размяната на шпиони в стила на Студената война беше осъществена на писта на летището на Виена. Впоследствие Скрипал отпътува за Англия, където получи леговище.

Лондон упрекна Москва, че стои зад опита за ликвидиране, само че Русия гневно отхвърля. От своя страна съветските управляващи упрекват Англия и Съединени американски щати, че са организирали офанзивата. Повече от 150 съветски дипломати бяха изгонени от Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО и други страни, като превантивна мярка против Русия. Руската федерация отговори като стартира да отзовава дипломатите на страните, които направиха същото.

Случаят в Солсбъри припомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 година в Лондон. Бившият съветски шпионин умря, откакто бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР