Юлия КУЛИНСКАСлед повече от 5 часа спорове депутатите решиха да

...
Юлия КУЛИНСКАСлед повече от 5 часа спорове депутатите решиха да
Коментари Харесай

Няма да пращаме оръжие на Украйна, ще ремонтираме военна техника

Юлия КУЛИНСКА

След повече от 5 часа разногласия депутатите взеха решение да не пращаме оръжие за Украйна, а единствено да ремонтираме военна техника. Предложението на " Продължаваме промяната " беше подкрепено от 200 народни представители, 16 бяха срещу, а 1 се въздържа. С гласуването си Народното събрание даде мандат на Министерския съвет и да предложи пакет от обществени ограничения за Украйна за превъзмогване на последствията от войната.

В началото на съвещанието депутатите гласоподаваха предложенията на ГЕРБ, Демократична България и " Продължаваме промяната " да бъдат прегледани в постоянното съвещание на Народно събрание. Исканията на трите обединения бяха сходни и съдържаха " предоставяне на военна и техническа помощ ". Атанас Михнев от " Продължаваме промяната " обаче изиска в тяхното предложение да се запише предоставяне на " военно-техническа помощ, съобразена с опциите на България ".

По-рано стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е изпратил писмо до Народното събрание, в което излага 6 претенции за типа помощ, която България да даде на Украйна. Те бяха записани като решения на Народно събрание. Украйна упорства за продължение на поддръжката за участието й в Европейски Съюз, за помощ за украинските жители, бягащи от войната, за обезпечаване на опция за изнасяне на украинско зърно през Варна, за усилване на енергийното съдействие посредством доставки на електрическа енергия и природен газ от Украйна, за ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия у нас и за доставките на филантропична помощ.

" Украинската страна желае филантропична помощ, желае да й помогнем за износа на житото, тока и с ремонта на военна техника. Те не желаят да им изпращаме оръжие ", съобщи по време на полемиката ръководителят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Той напомни, че Българска социалистическа партия е поредна и години наред е заявявала, че е за мира и срещу войната. Българска социалистическа партия постоянно се е отнасяла с почитание към участието на България в Европейски Съюз и НАТО, само че дано не демонстрираме настъпателност за въоръжението, акцентира Борислав Гуцанов. Той е безапелационен, че изпращането на военна помощ за Киев би направило България директен участник във войната, тъй като наши патрони и муниции ще убиват хора и ще унищожават домове. Според Гуцанов най-демократично, почтено и честно е страната ни да организира референдум " за " или " срещу " сходно деяние.

Време е за повече разсъдък, за повече прагматизъм и угриженост, съобщи зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин. От Българска социалистическа партия не одобряват войнствената изразителност, в това число от някои от сътрудниците в ръководството. Социалистите не утвърждават опитите да се нагнетява напрежение и опълчване, да се настройват българи против българи на база на благосклонности и респективно антипатии към Русия. Българска социалистическа партия споделя " не " на войната и " да " на дипломацията, акцентира Вигенин. Той означи, че България не е единствената страна от Европейски Съюз, която не дава оръжия на Украйна. В сходна позиция са Австрия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР