Юлиана Методиева, Ако се запитате защо Калина Константинова, заместник министър-председател

...
Юлиана Методиева, Ако се запитате защо Калина Константинова, заместник министър-председател
Коментари Харесай

Оставката на вицепремиера Калина Константинова е задължителна

Юлиана Методиева,

Ако се запитате за какво Калина Константинова, заместител министър-председател по дейно ръководство, разгласи на 30 май „ Прекратяваме проекта за разселване на бежанците. Не можем повече да устояваме украински жители в хотелите на първа линия “, отговорът не е изключително сложен. Така се държат самозабравили се чиновници, които знаят, че в тях е и хлябът и ножът. Тя е от онази порода държавници, на които им плащаме високи заплати, а те ни отвръщат с бездушно отнасяне на индивида като предмет. Можем да отидем и по-надалеч. Калина Константинова не разпознава хуманизмът като процедура и полезност. А това я прави абсолютно непригодна за позицията, която заема. Още по-малко да взема решение рецесията с украинските бежанци, запратени в България в най-трагичните за всяко общество условия – ненадейно избухналата война на Путин против Украйна.

Преди дни съветничката на вицепремиера Константинова разгласи по какъв начин страната разполага с 400 хотела, по какъв начин тече записване по новата стратегия, която дава помощ от 15 лв. дневно за един човек. Над 25 000 украинци досега са се записали за превозване от хотелите, а имало и други (22 000), които щели да си останат в хотелите (тези хотели са се записали за програмата и ще продължат да се грижат за бежанците). С топъл глас съветничката заключи: „ Ще ни затрудни, в случай че някой се запише в последния миг, само че въпреки всичко задачата е да се погрижим за всеки един човек„.

Четири дни по-късно тези думи се оказаха чиста измама на гърба на окаяните бежанци.

Нека напомним

Създаде се държавна стратегия, по която хотели и къщи за посетители получаваха обезщетения от 40 лева дневно за всеки настанен украински емигрант. В началото на май държавното управление заяви, че възнамерява от 1 юни да реалокира хората в държавни бази. Оказа се обаче, че доказаните свободни места в такива бази са двойно по-малко от предвиждания брой хора, които би трябвало да бъдат настанени. Кой не си беше написал домашното?

Няколко дни по-късно кабинетът разгласи нов проект: с изключение на в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат обезщетени с 15 лева дневно, вместо с досегашните 40 лева В хаосът от числа и гръмки изречения, стартира от ден на ден да наднича суматохата. Паниката прерастна в жестоко отношение към потърсилите протекция в България хора. Докато се стигна до уикендовите парадокси на празни влакови композиции, чакащи рейсове, изчезнали бежанци, оповестили по списъци(!) подготвеност да отпътуват незнайно къде. И кършещи ръце локални уредници и потресени медии.

Да забележим обаче какво се случи в последните часове

В събота 200 души би трябвало да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище. На място се появяват единствено петима души, макар че съгласно извършените преди този момент анкети те „ няма къде да отидат “. В последния миг съвсем всички от тези бежанци се отхвърлят да се реалокират навътре в страната. Заявяват, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при другари. Къде се пропукаха грижите за всеки един човек? За какво си получават парите хората от спешния център? И за какво 20 украинци са изпратени в черноморските бази във Варна, където те описват, че мирише на плесен! Защо ги запращат в центъра в Паничище, отдалечени в планината без аптека, здравен пункт, магазини, даже и вода не могат да си купят! Това са майки с деца, а в базата няма перални, даже тераси, където да прострат прането. В групата от 46 възрастни и 14 деца има и заболели хора, а здравно обслужване на Паничище няма. И за какво пък други изпращат в буферните центрове в Сарафово и Елхово, където стартират изграждане(!) на палатки! Ясно е, че няма протокол за деяние. Ясно е също по този начин, че както нормално в сложни обстановки държавните ни служители се оправят зле и си го изкарват на беззащитните.

Нека напомним

Европейски Съюз отпуска 148 мнл. Евро на България за бежанците. Финансирането е по линия на помощта за възобновяване в интерес на доближаването и териториите на Европа (REACT-EU). Целта е да се употребяват за настаняване, обществени заплащания, обучение и опазване на здравето. Пита се, откакто краткотрайната протекция, която се дава на бягащите от войната в Украйна им дава право да получават незабавна здравна помощ, достъп до обществено подкрепяне и обучение, както и право да работят, какво е оправданието на българското държавно управление! Запокити ги в пущинаците, конфигурира ги във фургони, децата са надалеч от учебно заведение, майките няма по какъв начин да стартират работа, никой не им дава опция да изучат български език, като цяло интеграцията им в обществото към този момент е цялостна абстракция.

А какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май ли? В уеб страницата „ България за Украйна “ е записано, че украинците могат да чакат да получат новия си адрес до 48 часа преди преместването. Липсва обаче информация по какъв начин новината за разпределението им ще стигне до тях…

Какви са новите обезщетения за хотелите

Окончателният проект, разгласен от държавното управление на 20 май, беше показан като втора фаза на държавната помощ за украински бежанци.

Както първата, по този начин и тази фаза ще продължи 3 месеца и както до момента, финансовата помощ няма да бъде давана непосредствено на самите украински жители, а ще бъде преведена като отплата на местата, които ги настаняват.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР