Юли 2023 г. вероятно ще бъде най-горещият от стотици, ако

...
Юли 2023 г. вероятно ще бъде най-горещият от стотици, ако
Коментари Харесай

Юли 2023 г. вероятно ще бъде най-горещият месец в историята, прогнозират от НАСА

Юли 2023 година евентуално ще бъде най-горещият от " стотици, в случай че не и хиляди години " по целия свят, съобщи " Франс прес ", цитирайки основния климатолог на НАСА.

Няколко топлинни върха към този момент бяха счупени през юли съгласно два инструмента на Европейския съюз и университета на Мейн в Съединени американски щати, които комбинират наземни и сателитни данни, с цел да основат модели, генериращи предварителни оценки.

Въпреки че двата инструмента леко се разграничават един от различен, трендовете за повишение на температурите са недвусмислени и евентуално ще бъдат отразени в бъдещите месечни отчети на американските организации, с по-консолидирани данни, сподели пред кореспонденти основният климатолог на НАСА Гавин Шмид.

 Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места

В сряда европейската обсерватория " Коперник " към този момент предизвести, че след рекордно горещия юни в света следва най-топлият месец юли от началото на измерванията.

" Свидетели сме на невиждани промени по целия свят ", сподели Гавин Шмид. " Горещите талази в Съединени американски щати, Европа и Китай чупят върхове ", добави той. Още повече като се има поради, че те не могат да бъдат приписани само на явлението Ел Ниньо, " което едвам в този момент стартира ".

Ел Ниньо е повтаряем климатичен феномен, който поражда в Тихия океан и води до повишение на световните температури, съпроводено от суши в някои елементи на света и проливни дъждове в други.
Въпреки че Ел Ниньо играе дребна роля в актуалните наблюдения, " от няколко месеца следим рекордни температури на морската повърхнина, даже отвън тропиците ", отбелязва Шмид. " Очакваме това да продължи, за какво не стопираме да отделяме парникови газове в атмосферата ", добавя климатологът.

Настоящите феномени усилват вероятността 2023 година да бъде най-горещата година в историята. Според изчисленията на Гавин Шмид сега тази възможност е " 50 на 50 ". Други учени обаче считат, че вероятността може да доближи 80 %, прибавя климатологът.

" Предвиждаме, че 2024 година ще бъде още по-топла година, защото ще стартира с феномена Ел Ниньо, който набира мощ сега и ще доближи своя пик към края на тази година ", споделя Гавин Шмид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР