Южнокорейският президент Юн призовава за силна армия на фона на задълбочаващите се севернокорейско-руски връзки

...
Президентът на Южна Корея призова войските си да изградят непоколебим
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея призова войските си да изградят „непоколебим военен дух“ и да тренират по-усилено, докато използва реч в Деня на въоръжените сили, за да обещае незабавно отмъщение срещу всяка потенциална провокация от страна на Северна Корея

От HYUNG-JIN KIM Associated Press, 26 септември 2023 г., 12:07 AMUУкрайна.

„Преди всичко, крайъгълният камък на нашата здрава национална отбрана се крие във вашия непоклатим военен дух, силен ангажимент и ясно определение кои са вашите врагове“, каза Юн на войниците по време на церемонията за Деня на въоръжените сили, след като преглед на войници и оръжейни системи на военно летище близо до Сеул.

„Силно ви призовавам да тренирате упорито всеки ден с дисциплината, която се изисква в реални бойни ситуации“, Юн каза.

Юн нарече напредващата ядрена програма на Северна Корея „екзистенциална заплаха за нашия народ“, но каза, че армията на Южна Корея незабавно ще отвърне на всяка севернокорейска провокация. Той повтори, че ако Северна Корея използва ядрени оръжия, нейното правителство ще бъде свалено от „смазващ отговор“ на южнокорейските и американските сили.

Притеснения относно военните връзки между Северна Корея и Русия избухнаха по-рано този месец, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети Далечния източен регион на Русия, проведе среща на върха с президента Владимир Путин и посети ключови военни обекти там.

Северна Корея според съобщенията иска да получи руски технологии за завършване на разработването на шпионски спътници, ядрени подводници и мощни ракети с голям обсег. Ако бъдат завършени, подобни оръжейни системи биха представлявали голяма заплаха за сигурността на Южна Корея и САЩ, казват експерти.

По време на речта си във вторник Юн не спомена Север Корейско-руски връзки. Но докато се изказваше пред Общото събрание на ООН миналата седмица, Юн каза, че Южна Корея „няма да седи със скръстени ръце“, ако Северна Корея и Русия се съгласят на такива сделки за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия, включваща Северна Корея.

САЩ официални лица също предупредиха, че Северна Корея и Русия ще понесат последствия, ако продължат с такива забранени сделки.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР