Южнокорейски учени направиха нов пробив в борбата с Алцхаймер. Те

...
Южнокорейски учени направиха нов пробив в борбата с Алцхаймер. Те
Коментари Харесай

Нов пробив в борбата с Алцхаймер

Южнокорейски учени направиха нов пробив в битката с Алцхаймер. Те са разкрили химикал, който унищожава токсичната плака, образуваща се в мозъка в ранните етапи на заболяването, написа „ Гардиън ”. Първоначални проби са открили, че добавена към питейната вода, съставката почиства амилоидните плаки от мозъка на мишка със признаци, сходни на признаците при Алцхаймер и възвръща когнитивната функционалност.

Проучването е в напълно ранен стадий, само че дава очаквания за лекарство, което да предотвратява натрупването на амилоидна плака и да стопира развиването на заболяването. Амилоидните плаки са един от първите признаци на болестта, като се счита, че те способстват за невродегенерацията, унищожавайки мозъчни кафези.

Изследователи в Корея са разкрили химикал, наименуван EPPS, при проучване на резултата на разнообразни молекули върху амилоидната плака. Учените са добавили веществото към питейна вода на мишка и това е довело до понижаване на признаците. Екипът е открил, че приемът на EPPS в продължение на една седмица подобява достиженията на мишките при проби в лабиринт и отстранява амилоидната плака от мозъка на животните.

По време на проучването са употребявани мишки, в чиито мозъци е инжектирана амилоидна плака. В резултат животните са страдали от нарушаване на когнитивната функционалност, само че не са развили следените при Алцхаймер увреждания, които не се повлияват при унищожаване на амилоидната плака.

„ Смятам, че EPPS или друго лекарство за унищожаване на амилоиди ще лекува мозъчните увреждания на пациенти с Алцхаймер “, сподели Юнгсу Ким, който управлява екипа от Института за просвета и технология в Сеул, Южна Корея. Все още предстои много работа с цел да се откри, дали веществото усъвършенства положението на хора с деменция и дали провокира токсични резултати.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР