Южноафриканците днес гласуват на президентски и парламентарни избори. Първите признаци

...
Южноафриканците днес гласуват на президентски и парламентарни избори. Първите признаци
Коментари Харесай

Южна Африка гласува за президент и парламент 25 години след края на апартейда

Южноафриканците през днешния ден гласоподават на президентски и парламентарни избори. Първите признаци демонстрират релативно ниска изборна интензивност, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Корупцията и безработицата са измежду най-важните проблеми на днешните избори в Република Южна Африка. 

Гласоподаватели споделят, че са разочаровани от необятно публикуваната корупция и безработицата. 25 години след края на апартейда, макар премахването на системата за расова дискриминация, РЮА остава разграничена от икономическо неравноправие.

Очаква се партията на Нелсън Мандела Африкански народен конгрес (АНК), която ръководи от 1994 година, да завоюва болшинство. Тя обаче ще срещне усложнения да резервира постигнатият преди пет години резултат от 62 на 100, тъй като беше забъркана в корупционни кавги.

Безработицата в страната доближава 27 на 100, което обезкуражава доста гласоподаватели. Лидерът на АНК Сирил Рамапоса водеше предизборната си акция с заричане да прочисти партията, признавайки проблемите, които постановиха оставката на неговия предходник предходната година.

" Корупцията ни попречи ", съобщи Рамапоса, откакто гласоподава. Според него тя е попречила на АНК да служи на хората.

Опозиционният водач Джулиъс Малема съобщи, че чака положително показване на своята лява популистка партия " Борци за икономическа независимост ", която дава обещание смяна. Много от младите гласоподаватели в страната, които са към 20 на 100 от общия брой на гласоподавателите, поддържат Малема, който напусна АНК преди шест години. Броят на записалите се за присъединяване гласоподаватели на възраст под 30 години обаче беше релативно дребен, отбелязва АП.

АНК даде обещание да стартира стратегия за конфискуване на земи, притежавани от бели, без обезщетения. За тази цел партията се нуждае от болшинство от 67 на 100, задоволителни за смяна на конституцията. Според най-вероятния сюжет АНК ще би трябвало да образува съдружно държавно управление с друга партия, най-вероятно " Борци за икономическа независимост ", която поддържа конфискуването на земи.

Ако АНК завоюва под 60 на 100 от гласовете, Рамапоса може да загуби лидерския си пост в партията, отбелязва АП.

Окончателните резултати от изборите се чакат най-рано след 48 часа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР