Южна Корея и САЩ започнаха едноседмични военноморски учения във водите

...
Южна Корея и САЩ започнаха едноседмични военноморски учения във водите
Коментари Харесай

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военноморски учения


Южна Корея и Съединени американски щати започнаха едноседмични военноморски учения във водите на Корейския полуостров. Това става в подтекста на мощно напрегнатата конюнктура към севернокорейската ракетна и нуклеарна стратегия, съобщи Ройтерс.

В ученията вземат участие към 40 военноморски кораба от двете страни, в това число американският атомен самолетоносач " Роналд Рейгън ". Военните маневри се организират край източния и западния бряг на полуострова, и ще продължат до 20 октомври, съобщи представител на южнокорейското министерство на защитата.

Северна Корея дефинира взаимните военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея като " подготовка за война ".

Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън съобщи, че президентът Доналд Тръмп му е дал инструкции да продължи с дипломатическите старания за усмиряване на напрегнатата конюнктура в връзките със Северна Корея. " Тези старания ще продължат, до момента в който не падне първата бомба ", сподели Тилърсън.

През последните седмици напрежението на Корейския полуостров ескалира осезаемо след поредност оръжейни тествания на Пхенян, в това число шестия му и най-мощен нуклеарен опит от 3 септември, както и две изстрелвания на ракети над Япония, а също и словесна война сред Съединени американски щати и Северна Корея.

По-рано този месец съветски народен представител, завърнал се от посещаване в Пхенян, съобщи, че КНДР приготвя тестване на ракета с огромен обхват, която съгласно севернокорейската страна би могла да доближи западното американско крайбрежие.

Според южнокорейското разузнаване и анализатори Северна Корея може да предприеме идващия си ход по този начин, че той да съвпадне със започващия в сряда конгрес на Китайската комунистическа партия.

Днес на конференция в Сеул командващият военновъздушните сили на Съединени американски щати в Тихия океан военачалник Терънс О'Шонъси съобщи, че севернокорейската стратегия за създаване на нуклеарно оръжие и ракети е " същинска опасност " и американската страна е подготвена да отбрани съюниците си.

" Макар страни като Северна Корея да заплашват районния мир и сигурност, нашата съюзническа военновъздушна мощност би трябвало да е подготвена да отговори бързо, смъртоносно и съкрушително за опазване на нашите ползи ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР