Южна Америка ври и кипи. В Еквадор бунтът срещу политиките

...
Южна Америка ври и кипи. В Еквадор бунтът срещу политиките
Коментари Харесай

Фашисткият преврат в Боливия

Южна Америка ври и кипи. В Еквадор протестът против политиките на МВФ принуди неолибералното държавно управление да отстъпи за момента. В Хаити бушува въстание против подкрепеното от Съединени американски щати държавно управление. В Чили милиони стачкуват и стачкуват за преустановяване на десните политики и за нова конституция. В Колумбия стотици хиляди вземат участие в обща стачка против реакционната икономическа и обществена политика на режима.

От друга страна, Боливия обаче е застрашена от връщане обратно, целящо да заличи икономическите и обществени достижения за коренното индианско население, и да възвърне старите етнически и обществени йерархии в тази страна. От 12 ноември законният президент Ево Моралес е в заточение в Мексико. Политикът от индиански генезис, който ръководи Боливия от 14 години, беше заставен да подаде оставка от военачалник Юрий Калдерон, командващ полицията, и главнокомандващия армията ген. Уилям Кайман.

Само няколко часа по-късно опозиционната сенаторка Жанина Анес от бялото малцинство се самопровъзгласи за нов " президент ". " Мечтая за Боливия, лишена от диаболични индиански обреди ", написа тя още през 2013 година " Градът (Ла Пас) не е за индианци, те би трябвало да отидат във високопланинския регион или в Чако! " Нейното " Преходно държавно управление " не включва нито един член от коренното население, което съставлява болшинство в страната.

Причина за държавния прелом бяха изборите на 20 октомври т.г. Президентът Ево Моралес, претендент на Движението за социализъм (MAS/ДзС), беше разгласен за победител с 47,08% от гласовете и разлика от 10,5 точки по отношение на консервативния претендент Карлос Меса (36,51%). Въпреки това Моралес се показа по-слабо на тези избори, защото към този момент нямаше 60% от електората както преди. Според конституцията претендентът се избира, в случай че има над 40% от гласовете и в това време над 10% преимущество пред подгласника си. Организацията на американските страни (ОАД) приказва за " чисти избори ", само че за победа с минимална преднина.

Това беше сигнал за ултрадесните сили

да призоват за митинги против изборния резултат. Тогава държавното управление изиска от ОАД да ревизира резултатите от изборите. Но в предварителния си отчет обаче тя единствено показва " индикации за нередности " при подаването на 78 изборни протокола - което е едвам 0,22% от всички. А Вашингтонският център за стопански и политически проучвания (CEPR) заключава, че " резултатите от предварителното броене съответстват с крайния резултат ". Статистически нередности има единствено в 274 от 34 551 изборни секции; грешките, които са се показали, са известни " по сходен метод на избори от Хондурас, Австрия или американския щат Уисконсин ", се споделя в отчета. Съмнение, че преднината на Моралес не е била повече от 10%, данните не разрешават. Това към този момент съставлява два пъти отменяне на обвиняването за операция на изборите.

Моралес позволи някои политически неточности - като анулира референдум, който му забрани трето преизбиране за президент на Боливия. Тогава Конституционният съд му даде опция да възобнови кандидатурата си. На положителната политическа идея вреди, в случай че водачът на едно политическо придвижване счита себе си за незаместим. Но да позволяваме, че дясната съпротива работи от демократично разбиране и пази републиканските институции, е безусловно наивно. Олигарсите просто са загрижени за отбраната на привилегиите си, добити през 200-те години след колониалния интервал. Тях ги нервира обществената политика и политиките на преразпределение на националните благосъстояния в интерес на цялото население, които бяха въведени от индианския президент, издигнал се до най-високия пост на нацията.

Отхвърлянето на изборния одит на ОАД от дясната съпротива и апелът им за нови избори са в основата на обстоятелството, че движещите сили за свалянето на Моралес - едрите земевладелци, олигарсите и бизнесмените от соевата, дърводобивната и петролната индустрия - не ги интересува толкоз хипотетичен " подправен " избирателен резултат, който би трябвало да се поправя. Те по-скоро преследват тактика за прелом, с цел да изгонят Движението за социализъм от политиката. Преразпределението в интерес на бедното радикално население, изключително във високопланинските региони, както и национализацията на значими минерални запаси, постоянно е било бодил в очите на богатия бял " хайлайф ". А такива политики преследваше Моралес още от началото на първия му мандат през януари 2006 година

Още две седмици преди парламентарните избори Луис Фернандо Камачо, президент на така наречен цивилен комитет " Про Санта Крус ", доминиран от ултрадесни бизнесмени и очевидно фашизирани детайли, приказва за машинация на идните избори от ръководещите социалисти и прикани да не се приема възможна победа на Ево Моралес. След това

настояванията станаха още по-радикални

Камачо даде на президента на Боливия 48-часов ултиматум да подаде оставка. Те започнаха и вълна на принуждение, при която държавните радио и телевизионни станции бяха щурмувани от съперници на индианското държавно управление, атакувани и измъчвани бяха чиновници на ДзС. Паравоенните банди започнаха да подпалват постройките на профсъюзи и домовете на претенденти и политически водачи на ръководещата социалистическа партия.

Полицията и военните най-после принудиха президента да подаде оставка. " Грехът ми беше, че съм индианец, ляв и антиимпериалист ", сподели Моралес. Вицепрезидентът Гарсия Линера и ръководителят на Народното събрание също бяха прогонени принудително. След оставката на президента Камачо, наименуван от английското Би Би Си " Боливийският Болсонаро ", щурмува президентския замък с националния байрак в едната ръка и Библия в другата. " Библията се връща в държавния замък ", крещеше той. Също и Анес демонстративно носеше голяма Библия, когато нахълта в президентския замък.

Целта на пучистите е да наложат рекатолизация на страната и политиката против волята на по-голямата част от боливийското население, което е с индиански корени. И това макар, че светската страна има парламентарен статус.

Подемът през последните 14 години бе белязан от деколонизация. В икономическо отношение годините на ръководство на Моралес са най-успешните в историята на Боливия. Според Икономическата комисия за Латинска Америка (CEPAL), боливийската стопанска система набъбна с 4,5% през предходната година. Доходът на глава от популацията на 11-те милиона поданици се е удвоил по време на мандата на Моралес. Правителството на Движението за социализъм понижи неграмотността до 2,4% и намали равнището на безработица от 9,2% преди 13 години до 4,1%, която е най-ниската в района. Умерената беднотия спадна от 60 на 34,6%, а крайната беднотия - от 38,2 на 15% през този интервал. Освен това бяха въведени безвъзмездни здравни грижи и обучение за първи път в историята на страната.

През 2006 година социалистическото държавно управление на Боливия национализира естествените запаси, най-много газодобива, както и най-големите ресурси от литий в света, които са нужни за мобилните телефони, компютри и електрически коли. Печалбите от износа на газ и литий оставаха към този момент в страната и благодетелстваха бедното, радикално, селско население.

Това беше и главната причина за преврата против Моралес, тъй като белият и богат " хайлайф " в никакъв случай не се помири с това, че индианците са национализирали минералните запаси и са финансирали с облагите обществени стратегии за болшинството от коренното население. Моралес не направи стопански неточности и индустриалните запаси на страната се развиха и обновиха при неговото ръководство.

Доказателство за неавторитарния темперамент на държавното управление на Моралес е, че той не национализира собствеността на бялото малцинство и не " прочисти " армията и полицията от своите съперници - тъй че те в този момент съумяха да се извърнат против него. А че не обезглави остарелия " хайлайф " е една от политическите му неточности, довели в последна сметка до свалянето му.

Междувременно в Народното събрание беше признат законопроект, който да проправи пътя за нови избори. Според него обаче

не се позволяват повече претенденти

които са заемали политическа служба през последните три законодателни интервала. Така самият Моралес и неговите съратници са изключени от присъединяване в избори. Дори против Моралес бе издадена заповед за арест.

Освен това Анес незабавно стартира да преориентира Боливия във външнополитическо отношение и да подхваща дейности против Куба и Венецуела. Това, несъмнено, незабавно бе високо оценено от формален Вашингтон и от Европейски Съюз като стъпки в вярната посока. Което съставлява една мощно изкривена и едностранна оценка в миг, когато военните стрелят по протестиращото радикално население.

След като превратаджиите обществено изгориха шареното индианско знаме Випала, а военните и полицията го изрязаха от униформите си, стотици хиляди селски поданици и членове на разнообразни обществени групи се надигнаха. " Ние не одобряваме буржоазния полицейски прелом, както и поддръжката на частните медии за него ", обявиха техни водачи. Имаше демонстрации в цялата страна на индианци, селяни, служащи, миньори и синдикалисти против преврата, " преходния президент " и репресивните дейности на силите за сигурност. Бунтуващото се против превратаджиите радикално население блокира спокойно пътища и издигна барикади в градовете.

Расовата ненавист може единствено да унищожи. Тя не е небосвод, тя не е нищо друго, с изключение на примитивно възмездие на една исторически и морално упадъчна класа, написа някогашният боливийски вицепрезидент Алваро Гарсия Линера в мексиканския вестник " Ла Джорнада " по случай ставащото в страната му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР