Южен Виетнам, стратегически район за отглеждането на ориз, преживява необичаен

...
Южен Виетнам, стратегически район за отглеждането на ориз, преживява необичаен
Коментари Харесай

Горещини обхванаха Южен Виетнам

Южен Виетнам, стратегически регион за развъждането на ориз, претърпява " необикновен интервал " на високи температури няколко седмици преди упования пик на лятото, съобщи Франс прес.

" Ранната, продължителна и необятно публикувана гореща вълна, при която температурите доближават 37-38 градуса през февруари, е необикновена ", сподели Ле Динх Куйет, основен синоптик в Метеорологичната и хидрологична организация на Южен Виетнам. Той предвижда, че " горещините ще продължат и през идващите няколко месеца ".

От началото на февруари комерсиалната столица Хошимин и делтата на р. Меконг страдат от горещата вълна, която пресушава каналите, които са жизненоважни за реколтата и превоза на селскостопански артикули. " Обикновено районът претърпява пика на горещините от към 39 градуса през април или май, в разгара на тропическото лято ", изяснява специалистът. Според него феноменът Ел Ниньо и световното стопляне оказват помощ за обяснението на тези температури.

В провинция Камау, в най-южната част на Виетнам, един фермер оповестява за " тежка суша ", която напуква почвата. " Повечето от нас тук отглеждат ориз. Тази година имахме доста добра годишна продукция, само че пресъхналите канали оказват огромно въздействие върху превозването на реколтата ни ", съобщи той.

В региона Тран Ван Тхой на Камау са пресъхнали над 80 канала съгласно следения от страната новинарски уеб страница Ве Ен Експрес.

Земеделските стопани разчитат на дъждовната вода, с цел да напояват нивите си. Когато запасите са незадоволителни, те би трябвало да изпомпват вода от реките, като рискуват да провокират срутване на земни маси. От началото на годината в региона на Тран Ван Тхой са регистрирани към 340 свличания на земни маси, като вредите се правят оценка на 13 милиарда виетнамски донга (500 000 евро), съгласно локалните управляващи, представени от същия уебсайт.

Миналия месец Световната метеорологична организация и Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати предизвестиха, че 2024 година може и да счупи миналогодишния връх за най-гореща година на планетата. Според администрацията има възможност 2024 година да бъде по-топла от 2023 година, а вероятността тя да се подреди измежду петте най-горещи години в историята е една към три.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР