Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове

...
Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове
Коментари Харесай

Деница Николова: Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове

Южен централен регион ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове в идващия програмен интервал 2021-2027 година по отношение на настоящия бюджет на стратегиите, които се извършват. Това разгласи в Пловдив заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова.

Тя организира среща с представители на общините от региона, като показа новия районен метод и интегрираните териториални вложения, които ще се извършват по Оперативна стратегия „ Развитие на районите ". В качеството си на наблюдаващ зам.-министър Николова участва и на избора на представители на общините от региона в бъдещия Регионален съвет за развиване, който ще взе участие в предварителната селекция на плановете, които ще се финансират в региона в интервала 2021-2027 година

Зам.-министърът означи, че Пловдив ще е център на напредък в Южен централен регион, като цялата територия на общината ще има достъп до целта за градско развиване, ще има опция и за взаимни планове със Стара Загора и Бургас, с които образува клъстер за градско развиване. 12 градски общини с население над 15 000 души в Южен централен регион ще са бенефициенти на Оперативна програма “Регионално развитие” по предпочитаната ос за интегрирани териториални вложения. Останалите 45 селски общини в региона ще са бенефициенти на Програмата за развиване на селските региони. Новата стратегия за районно развиване ще покрива териториите на задачите общини, в това число и селата, а не както до в този момент - единствено градове. Средства ще се отпускат и от останалите оперативни стратегии, с цел да се реализира по-голям резултат. „ По този метод ще бъде обзет целият регион и няма да има обитаеми места без достъп до европейските фондове, отстраняваме така наречен „ бели петна ", тъй като ще покриваме цялата територия, а не съответно обитаемо място с избран брой поданици ", означи Николова.

Тя акцентира, че всички планове ще се извършват в партньорство и интегрирано, с цел да покрият по-голям букет от ограничения, като бенефициенти ще са всички заинтригувани страни - общини, бизнес, неправителствен бранш, научната общественост, цивилен сдружения и други Николова даде образец с построяването на промишлен парк, където Оперативна програма “Регионално развитие” ще финансира построяването на нужната инфраструктура, а другите стратегии ще подкрепят ограничения за подготовка на работна ръка, ограничения за стимулиране на работодателите, създаване на теоретичен център към парка и други „ Проектите, които ще се финансират би трябвало да имат добавена икономическа стойност за повишение на стандарта на живот на хората и обезпечаване на по-добра претовареност ", акцентира заместник-регионалният министър. Според нея по този метод изоставащи райони ще имат резултат за догонващо развиване, а партньорството сред селска и градска община ще реши редица инфраструктурни проблеми, които съществуват сега.

16 са представителите на общините, които бяха гласувани за членове на Регионалния съвет за развиване, както и техните заместници. От област Кърджали в състава влизат кметовете на общините Кърджали и Ардино - Хасан Азис и Неджми Али. От област Пазарджик титуляри на съвета ще са кметовете на Пазарджик и Сърница Тодор Попов и Неби Бозов. От област Пловдив - Здравко Димитров - кмет на община Пловдив, Павел Гуджеров - кмет на община Раковски, Мария Вълканова - кмет на община Перущица, Пенка Ганева - кмет на община Хисаря, Димитър Здравков - кмет на община Садово, Валентин Симеонов - кмет на община Лъки. Представители на област Смолян от локалната власт ще са Николай Мелемов - кмет на община Смолян и Румен Пехливанов - кмет на община Рудозем. От област Хасково - Станислав Дечев - кмет на община Хасково, Анастас Карчев - кмет на община Свиленград, Ерджан Юсуф - кмет на община Маджарово

Зам.-министър Николова поздрави новоизбраните членове на съвета. Тя означи, че той ще има основната роля, като главен фактор в цялостния развой на обмисляне, ръководство, съгласуваност и осъществяване на районния проект за развиване, както и в процесите, свързани с осъществяването на оперативните стратегии, съфинансирани от фондовете на Европейски Съюз. „ Съветите ще сортират най-нужните планове, които ще имат максимален резултат за развиването на региона ", означи Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР