Югозападната ни съседка чества специален 24 май - тя празнува

...
Югозападната ни съседка чества специален 24 май - тя празнува
Коментари Харесай

Сръбската църква призна Охридската архиепископия

Югозападната ни съседка празнува специфичен 24 май - тя чества автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Решението за признаването бе обявено през днешния ден в Скопие от сръбския патриарх Порфирий. Последваха аплодимсмени в катедралния храм " Св. Климент Охридски " в центъра на града и нескончаем звън на камбани, съобщи Българска телеграфна агенция.

Случващото се е с историческо значение. През 1967 година македонците се отделиха от Сръбската православна черква, обявявайки автокефалност. Това не беше признато и настана схизма. Сега нещата се трансформират. На 9 май Вселенската патриаршия даде зелена светлина за признаването, а след няколко дни македонски и сръбски духовни лица направиха дружно служение в Белград. Вчера в Скопие дойде Порфирий, а през днешния ден сподели тържествено: " Видях наслада и обич в очите на всички вас. Виждам като обвързване и задача за нас, от вашата обич и молебствия в Белград и тук, Бог да направи знамение, да разберем, че сме едно и че не можем един без различен. А в този момент ви представяме още една вест. Съборът на СПЦ единомислещо отговори на настояването на МПЦ-ОА. Благословеният Събор приема и признава автокефален статут ”. Порфирий добави, че следва уточняване на техническите елементи, с цел да може по каноничния ред " всички поместни църкви " да одобряват автокефалния статут на МПЦ-ОА.

Макар и в чужбина, македонските политически водачи демонстрираха подобаваща наслада. " Велик исторически ден ", съобщи от Давос президентът Стево Пендаровски във връзка 24 май. " Решението на Сръбската православна черква ще способства за поправянето на историческите несправедливости и ще отвори опция за ново и необременено духовно израстване на Охридската архиепископия. Вярвам, че целият развой по признание на автокефалията на Македонската православна черква – Охридска архиепископия ще завърши с идното сключване на Томоса от Вселенския патриарх Вартоломей. Това ще способства за осъществяването на един от нашите национални ползи и прогрес и помиряване в македонското общество ", сподели и министър председателят Димитър Ковачевски, който е в Рим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР