Югоизточна Азия е най-бързоразвиващият се регион в света. Той разполага

...
Югоизточна Азия е най-бързоразвиващият се регион в света. Той разполага
Коментари Харесай

Югоизточна Азия се нуждае от огромни проекти, но не под диктата на Китай

Югоизточна Азия е най-бързоразвиващият се район в света. Той разполага с голямо население и неоспорим стопански капацитет, само че има сериозна потребност от възстановяване на инфраструктурата. Жадни за инфраструктурни вложения, политиците от района гледат надалеч оттатък " нормалния обвинен " Китай.

Икономиките в Югоизточна Азия ще би трябвало да похарчат към 2.8 трлн. $ за планове като пътища, мостове, пристанища и железопътни линии от 2016 година до 2030 година, с цел да поддържат икономическия напредък и да понижат бедността, счита Азиатската банка за развиване.

Китай към този момент се намеси, с цел да финансира някои от тези вложения в границите на огромната си самодейност " Един пояс, веднъж ", само че страните от района търсят и локални решения в привличането на вложители, защото са наясно с рисковете, в случай че разчитат прекалено много на могъщия си комшия.

 Строителният взрив за $180 милиарда във Филипините може да върне емигрантите вкъщи
Строителният взрив за $180 милиарда във Филипините може да върне емигрантите вкъщи

Липсата на фрагменти спъва смелите упоритости на президента Дутерте

Когато министрите на финансите от Организацията за икономическо съдействие на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се събраха в Сингапур при започване на април, с цел да отчетат инфраструктурните потребности на района, Китай беше упоменат единствено 2 пъти.

Вместо това полемиката, проведена от Световната банка, сформира дълъг лист с дейности и хрумвания за привличане на външно финансиране:

- Мианмар построява 3 специфични стопански зони и се стреми да разшири издаването на държавни облигации;

- Около 30% от 80-те милиарда $ на Тайланд от плануваните и стартирани инфраструктурни планове ще се нуждаят от частно финансиране, 5% от което би трябвало да пристигна от финансовите пазари; макар проблемите държавното управление има за цел да отвори инфраструктурен фонд за вложителите през идващите 2 месеца;

 Виетнам се подрежда измежду водачите в инфраструктурната конкуренция на Азия
Една от най-малките стопански системи в Азия набира скорост в инфраструктурната конкуренция

Държавата притегля рекордни задгранични вложения

- Виетнам , който към този момент има пазар на акции, равняващ се на повече от 70% от Брутният вътрешен продукт, се интересува от пазара на зелени облигации;

- Сингапур , световен център за финансови услуги, назначава нова държавна работа за инфраструктура, която би трябвало да бъде районен център за финансиране на новаторски проекти;

 Китай строи доста, само че Япония е с едни гърди напред в тази конкуренция
Китай строи доста, само че Япония е с едни гърди напред в тази конкуренция

Страната на изгряващото слънце към момента е вложител номер 1 в Югоизточна Азия

Югоизточна Азия към този момент се възползва от японските пари. Според данните на BMI Research японските вложения в районната инфраструктура от 2000 година насам (както приключени, по този начин и текущи) възлизат на към 230 милиарда $, изпреварвайки тези от Китай - 155 милиарда Долара.

Китайският инфраструктурен подтик също идва с провокации, които държавните управления на АСЕАН желаят да предотвратят. Държавите са нащрек, тъй като китайската помощ по никакъв начин не е безвъзмездна - тя постоянно е обвързвана с тежки заеми, икономическа взаимозависимост и конфискуване на активи от страна на Пекин.

 Мегапроектът на Китай
Мегапроектът на Китай " Един пояс - веднъж ": Какви са рисковете

Препоръки от шефа на МВФ Кристин Лагард

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард неотдавна уточни някои от рисковете. Тя посочи предизвикването да се " подсигурява, че " Един пояс, веднъж " пътува единствено там, където е належащо ", предупреждавайки за евентуални несполучливи планове и злоупотреби със средства.

Изследователска организация неотдавна уточни в собствен отчет 8 страни, които са застрашени от задължения поради бъдещо финансиране, обвързвано с огромната самодейност на Китай. Една от тях е Лаос, чийто брутен дълг е 70.3% и не стопира да пораства.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР