Юанът, китайската национална валута, се обезцени до най-ниското си равнище

...
Юанът, китайската национална валута, се обезцени до най-ниското си равнище
Коментари Харесай

Юанът се срина спрямо щатския долар

Юанът, китайската национална валута, се обезцени до най-ниското си ниво по отношение на щатския $ от световната финансова рецесия през 2008 година до момента. Това се случва на фона на упованията на пазарите, че Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати ще продължи своята политика на повишение на лихвените проценти, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Офшорният юан, валутата която циркулира отвън континентален Китай и се търгува по-свободно в сравнение с вътрешния пазар, означи рекордно ниска стойност по отношение на $. 

Сривът на юана ускорява спекулациите, че Китайската национална банка ще забави темпа на разхлабване на паричната си политика, с цел да избегне продължение на натиска, на който е подложена валутата на страната, показва Блумбърг. 

Юанът в Китай не е изцяло конвертируем. Централната банка в Пекин дефинира всеки търговски ден централен курс, от който китайската валута може да се отклонява с до плюс или минус 2% на ден. 

Обезценяването на юана идва макар интервенциите в негова поддръжка, които Китайската централна банка предприе наскоро, отбелязва Франс прес. По-рано този месец тя реши да понижи наложителния запас в задгранична валута, който банките в Китай са длъжни да поддържат. 

Юанът отслабва по отношение на щатския $ и на фона на внезапното повишаване на американската валута по отношение на други съществени валути през последните дни. То се дължи главно на упованията на вложителите, че УФР ще продължи да подвига лихвите, с цел да ограничи инфлацията, както и на статута на $ като " несъмнено леговище " във времена на настъпваща криза и война в Украйна, коментират анализатори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР