Йордановден или Богоявление беше отбелязан в цялата страна. 28-годишният Димитър

...
Йордановден или Богоявление беше отбелязан в цялата страна. 28-годишният Димитър
Коментари Харесай

На Йордановден: Стотици смелчаци скочиха и тази година за кръста в страната

Йордановден или Богоявление беше маркиран в цялата страна.

28-годишният Димитър Налбантов извади кръста от река Марица в Пловдив . Младежът е от първомайското село Искра и е част от Съвместното командване на специфичните интервенции. Той взе участие в ритуала за трети път, само че вади кръста за първи път. Най-възрастният мъж във водите на Марица беше на 72 години, а най-малкият на 8. По лист участниците бяха над 80.



В спа столицата Велинград хвърлиха богоявленския кръст в басейн.

19-годишният Димитър Петров от Варна извади кръста на Богоявление в морската столица. Той е играч по водна топка и за повторно скача за светинята. Студентът пожела на всички българи здраве, благополучие и обич. Богоявленският кръст по традиция беше хвърлен в морето на Първа буна и за него се надпреварваха над 30 смелчаци.





Известният с благотворителните си дела Теодор Цветков извади за пети път кръста от река Дунав при Русе . 27-годишният рекордьор на Гинес по плуване с една ръка се включва в обичайния Богоявленски обред за седми път. Веднъж печели благородната конкуренция и във водите на Охридското езеро.

Днешният Йордановден в Русе стартира с празнична литургия и литийно шествие от катедралния храм " Света Троица ". Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи Богоявленски водосвет и освети бойните флагове. За да почетат традицията на брега на Дунав се бяха събрали стотици русенци и посетители на града.

16 мъже се включиха в ритуала, за който нямаше условие за зелен документ. Температурата на водата беше малко над 5 градуса.

След като стигна пръв до Богоявленския кръст Теодор Цветков пожела по традиция здраве на своите близки и на всички русенци.

27-годишният състезател взе участие и инициира редица провокации с благотворителна цел. През тази година той възнамерява преплуване на Черно море, редом с което да се реализира огромно изследване на замърсяването с пластмаса в него.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР