Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп, Петър Андронов,

...
Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп, Петър Андронов,
Коментари Харесай

ОББ откри ОББ галерия на адреса на старата централа на банката

Йохан Тейс, основен изпълнителен шеф на КВС Груп, Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на ОББ и н. прочие Франсоа Бонтан, дипломат на Кралство Белгия в България, публично откриха ОББ Галерия. Артистичното пространство, в което до преди година се обитаваше централата на ОББ, е напълно претворено по метод, който разрешава организирането на разнообразни изложения и креативен събития на ул. „ Света София “ 5.

„ Знаех, че ОББ е правоприемник на впечатляващи обичаи освен в банковия бранш, само че и на традиция в отношение към изкуството. ОББ е събирала и се е грижила за тези картини с десетилетия и откриването на това пространство идва като естествено продължение на уговорката на ОББ да играе дейна роля в обществото, що се касае до запазване и промотиране на българското творчество и изкуство. “, показа в приветствието си към гостите господин Тейс, основен изпълнителен шеф на КВС Груп.

Над 30 картини на добре познати създатели и предмети с антикварна стойност съставляват първата галерия, която ще се обитава в ОББ Галерия. Най-старата картина е от началото на 20 век – Военен обоз от 1917 година на Васил Маринов. Друга картина, която провокира интерес е тази на Христо Каварналиев. Картината в действителност има две лица („ Море “ и „ Морски пейзаж “) и за ревюто и е направена специфична рамка с подложка, която разрешава тя да бъде забелязана от две страни. В изложбата от Златния фонд на ОББ участват още имената на Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Златю Бояджиев, Марко Монев, Константин Трингов, Радомир Мандов. Сред изложените произведения посетителите ще намерят още сбирка от антикварните предмети като стенни часовници, пишещи машини. Всички художествени творби и антикварни предмети са заемали скъпо място в клоновете на финансовата институция в страната през годините. В това се крие мотивацията за общественото проявление на предметите през днешния ден – като продължение на поддръжката на ОББ за българската просвета и изкуство.



„ Цели 25 години ОББ събира своята сбирка от творби на изкуството, които сплоти в собствен личен фонд, а част от тях с горделивост излагаме за пръв път обществено в новооткритата ОББ Галерия. Днес те наброяват 225 произведения, разпределени на база експертни оценки в три категории – златна, сребърна и бронзова. Фондът ни е едно благосъстояние – за цялото общество и за нас, тъй като четвърт век ОББ праволинейно извършва своя дълг освен като институция, само че и като компания, виновна за опазването и съхранението на българското културно завещание. Твърдо мога да заявя, че напъните ни не завършват тук. Имаме проекти да разтеглим тази сбирка в бъдеще. “ , разяснява Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на ОББ.

„ Откриваме това пространство точно тук, в остарялата централа на банката, с упоритостта постройката да не остане обезлюдена, а в противен случай – с готовност да превърнем това пространство в поле за изява на актьори, които имат потребност от сходна зала. Мотивирани сме да превърнем ОББ Галерия в място за обмяна на хрумвания, ентусиазъм, позитивизъм, срещи с изкуства от друг тип. “, добави господин Андронов.

Със основаването на едно креативното пространство, оригиналност за София, нейните жители, посетители и гости, ОББ затвърждава своето място на познавач и страж на българското културно и художествено изкуство, което желае да трансформира в наследството за своите наследници и отсега нататък.

ОББ Галерия ще работи всеки работен ден от 8:00 до 19:00 ч. и всяка събота от 10:00 до 16:00 ч. Входът за гости е свободен.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР