Йерусалим е свещен град за три религии – юдаизъм, християнство

...
Йерусалим е свещен град за три религии – юдаизъм, християнство
Коментари Харесай

Израел - от Божи гроб и "Ал Акса" до Мъртво море и Бахайските градини

Йерусалим е заветен град за три религии – юдаизъм, християнство и ислям. Там  са Стената на рева - свято място за евреите, Божи гроб, който е свят за християните, и Куполът на скалата на Храмовия рид, който е считан за заветен от мюсюлманите. Самият град съхранява духа на хилядолетия. Разделен на четири квартала – еврейски, арменски, християнски и мюсюлмански, той има невероятна атмосфера. 

Стената на рева

е една от най-големите забележителности на града. Представлява остатъци от първия и втория храм на Йерусалим, унищожени от вавилонци, а по-късно и от римляни. Руините получават наименованието си от това, че евреите постоянно отивали там да скърбят за разрушените храмове. Стената е дълга 48 м и висока 18 м и има два входа - един за дами и друг за мъже. Вярващи и туристи могат да натикан листчета със своите стремежи в пролуките сред камъните или просто да се помолят. Два пъти в годината основният равин на Ерусалим прибира тези най-съкровени стремежи и насочва молебствия за сбъдването им, а след това ги изгаря, с цел да се резервира тяхната неприкосновеност. От няколко години към този момент е допустимо изпращането на стремежи по факс или мейл, които доближават до Стената на рева с помощта на духовно лице.

За да бъдат позволени до това свещено място, дамите би трябвало да покрият косите си с шал или забрадка. Мъжете също би трябвало да слагат характерните шапчици, наречени кепа. За реда и спазването на разпоредбите се грижат специфични религиозни наблюдаващи. Около стената има чешми, където преди молитва поклонниците измиват ръцете си.

Прочутият Храмов рид

Мястото е второто най-свещено за исляма. Там са издигнати монументът Куполът на скалата и джамията " Ал-Акса ". Тя е най-важното място за ислямска молитва след Мека и Медина. " Ал Акса " значи „ най-далечната джамия “ и в миналото е била първата кибла - посоката, към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва. Те имат вяра, че пророкът Мохамед и неговите почитатели са се молили с лице към тази джамия. Този ислямски храм има своя библиотека.

Църквата на Божи гроб  

Това място е най-свещеното за християните. Храмът е построен през IV век на хълма Голгота, където е бил разпнат и погребан Иисус Христос. Натам води Виа Долороса, което от латински значи Пътят на страданието. Това e къса улица в Стария град, която ИИисус Христос е извървял по пътя към разпятието.  Уличката, към 600 м, започва от Мюсюлманския квартал, на север от Храмовия рид, и приключва в църквата на Светия гроб в Християнския квартал.

Т

Витлеем

се намира на 8 км от Йерусалим. Градът си заслужава самостоятелна еднодневна екскурзия. В  него се влиза през граничен пункт. Основната забележителност там е църквата  „ Рождество Христово “. Тя е един от най-старите християнски храмове. Построена е по заповед на майката на император Константин Велики на мястото, на което се е родил Иисус. На входа на храма в миналото е имало изображение на Трите влъхви, които поднасят дарове на Божия наследник. Според легендата, когато персите завладели града и видели изображенията на влъхвите, не посмели да разрушат храма. Богослужението там продължава от ІV век. 

Ако сте решили да разгледате повече от Израел, пътят ви наложително би трябвало да премине през града, който Иисус Христос прекарва детството си.

Назарет

Днес той е с най-многобройно християно население в страната. Там се намира Базиликата „ Благовещение ". Тя включва пещерата, в която се счита, че е живяла Дева Мария и където тя е получила богатствата новина, че ще роди наследник на Бог. Църквата е издигната в съвременен жанр и е най-големият християнски храм в Близкия изток. В Назарет може да бъде видяна и живописната православна черква „ Архангел Гавраил “.

Хайфа

е различен забавен за туристите град. Там се намират Бахайските градини, които са обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Те представляват деветнадесет тераси, ситуирани по северния скат на планината Кармел. Докато се изкачват към най-високата част, посетителите могат да се насладат на красиви алеи, скулптури, мраморни парапети, цветни мозайки, фонтани и шадравани, приказност от растения и цветове. Всичко е проведено симетрично и събира в себе си естетика, успокоение и хубост. Гледката, която пристанището от другата страна предлага, също не е за изпускане.

Музеят " Яд Вашем "

е отдаден на Холокоста през Втората международна война. Съхранява над 200 милиона страници архивни документи, повече от 450 000 фотоси и към 125 000 разкази на очевидци на ужасите, на които са подложени евреите от нацистите през XX век. Запазени са оригиналните досиета на всички пандизчии от концентрационния лагер " Маутхаузен ", както и хиляди писма на жертви на Холокоста.

Мъртво море

Това място е по-трудно налично за туристите, защото е ситуирано сред Израел, Палестина и Йордания. То се намира на 423 м под морското ниво и е известно с това, че поради прекомерно солената му вода в него не живеят почти никави организми с изключение на някои типове бактерии. Над повърхността винаги се носи лека мъгла  във водата се съдържат огромни количества бром. Макар в него да се влива река Йордан, равнището му спада с един метър всяка година. Това се дължи на изпаренията и на добива на сол. За да се забави този развой, целогодишно в морето изкуствено се влива прясна вода.

Мъртво море е с извънредно високо наличие на минерали, а въздухът в близост е чист -  почти без полени и други алергени. Слънчевата радиация също е редуцирана, а атмосферното налягане е ниско. Много туристи посещават мястото, с цел да се възползват от лечебните свойства на водата, солта, калта и въздуха там. Те могат да се насладят на разнообразните оздравителни процедури, които оферират спа курортите по крайбрежията.

..............................................

Свещената събота

Ако планирате странствуване в Израел, добре e да се запознаете авансово освен с туристическите обекти, само че с някои присъщи традиции. Имайте поради, че всяка събота евреите означават Шабат - седмия ден от Сътворението, когато Бог решил да отдъхне, след като създал света. На този ден не се работи, дори не се готви, не се карат други да работят, изключват се всички електрически устройства. Забранено е дори натискането на електрически копчета, като евреите употребяват специфични шабат асансьори, които в съботния ден стопират на всеки етаж. От туристите не се изисква да спазат тези правила, само че въпреки всичко евреите държат на спокойствието си по време на Шабат.

Повечето магазини отварят един час след приключването на Шабат и работят до късно. Летищата работят обикновено даже и през тези специфични съботи, само че разписанията на много рейсове и влакове могат да бъдат наранени. Ресторанти, кафенета и питейни заведения нормално затварят, а тези, които остават отворени, предлагат Шабат кухня особено за туристите. Атмосферата на Шабат може да се усети най-добре в Йерусалим. Там празникът стартира към 36 минути преди залез. По улиците се чуват сирени, хора, облечени в най-хубавите си облекла, отиват към Стената на рева. В синагогите има служби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР