Йенс Сьондергор е датски експресионист, специализирал в пейзажите със силни

...
Йенс Сьондергор е датски експресионист, специализирал в пейзажите със силни
Коментари Харесай

Да изразиш неизразимото | Йенс СЬОНДЕРГОР

Йенс Сьондергор е датски експресионист, специализирал в пейзажите със мощни и въздействащи цветове, изобразяващи чувствеността и силата на природата и морето.

Получава образованието си в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген при започване на 20 век и е един от художниците, които и през днешния ден будят същите усеща, които са пораждали приживе – на безграничен екстаз. Мечтател, сънуващ безсънен, разтревожен и незадоволен дух, като всички гениални художници, грижливо криещ обаятелните секрети на човешката душа, той със пристрастеност съумява да изрази неизразимото в платната си.

Природата за него е единствено речник, в който търси смисъла на думите, образуването им етимологията им; от него извлича всички детайли, съставляващи обещано изречение или роман. Хората без въображение преписват безусловно от източника. Сьондергор е от художниците, които се подчиняват на личното си въображение и пречупват очевидно през него.

Обикновено пейзажистите считат за достижение, в случай че не проявят личността си в картините си. Толкова доста следят и възпроизвеждат, че не помнят да усещат и мислят. В картините на датския художник напълно точно и отчетливо е изразена и личността, и фантазията. Хубавата картина, вярна и равностойна на фантазията, която я е извикала на живот, се прави по този начин, както е бил основан светът. Видимата галактика е нещо като храна, която въображението би трябвало да смели и преобразува. Картините му извикват визията за наситени и цветни сънища, колоритът им е кондензиран със мощ и сочност, тъй като художникът ги е осветил със своя дух и е пренесъл отражението им върху другите духове.

Изображения: Morso Gymnasium, Morsoe Gym

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР