Язовир Огоста над Монтана е в опасно състояние и Окръжната

...
Язовир Огоста над Монтана е в опасно състояние и Окръжната
Коментари Харесай

Спешни мерки за сигурност на язовир „Огоста” поиска прокуратурата

Язовир „ Огоста ” над Монтана е в рисково положение и Окръжната прокуратурата е внесла предложение до Министерството на земеделието и горите /МЗГ/ за предприемане на ограничения за отстраняването им, оповестиха от Апелативна прокуратура.

Проверката на прокуратурата в Монтана на изкуствения водоем, който е втори по величина у нас, е почнала след сигнал от неправителствени организации и партии, съгласно които в употребата и поддържане на язовира  има съществени пропуски и нередности. Според гражданските специалисти на левия склон на оборудването наоколо до регионалния град има свлачищен развой, зони от каменната обшивка на стената са развалени.

Разпоредената инспекция на прокуратурата, в която са взели участие специалисти от Министерствата на земеделието и околната среда, Териториалната организация „ Национална сигурност ” и Дирекцията на Министерство на вътрешните работи в Монтана, е установила, че язовир ”Огоста ” е включен в листата от евентуално рискови обекти, одобрен от министъра на вътрешните работи, и водите му основават заплаха за 21 обитаеми места в областите Монтана и Враца, в които живеят над 75 000 души, обявиха от Апелативна прокуратура.

Междуведомствена експертна комисия, образувана в края на 2014 година, още тогава е разкрила проблеми по хидросъоръжението,  сред които са и нередностите посочени в сигнала на гражданските организации.  Комисията е отправила писмени рекомендация към Министерството на земеделието за незабавни поправки на развалените зони – на каменната обшивка на язовирната стена и на машинните елементи на оборудванията във водната и водовземна кула, налагане на ограничавания във водоползването, следене на подпочвените води и други

Крайният период за осъществяването на ремонтите е бил 30 юни 2016 година Проверката на прокуратурата в Монтана обаче разкрила, че нито една от незабавните ограничения не е приключена до началото на май тази година. Затова преди дни държавното обвиняване е алармирало Министерство на земеделието и горите с искане за незабавни и неотложни ограничения за ремонтни и възстановителни работи по хидросъоръжението, което е на 600 метра от Монтана и е с общ размер над 5000 млн. куб. м. вода. Трябва да се извършат всички нужни действия за застраховане на сигурността и сигурността на язовира и живота, здравето и имуществото на  хората, обявиха от прокуратурата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР