Язовир "Мещица" ще бъде прехвърлен на държавата, решиха общинските съветници

...
Язовир "Мещица" ще бъде прехвърлен на държавата, решиха общинските съветници
Коментари Харесай

Язовир Мещица става държавен

Язовир "Мещица " ще бъде трансфериран на страната, взеха решение общинските съветници в Перник. За естествената му употреба са нужни незабавни ремонтни действия. Общината няма нито специалисти, нито пари за възобновяване и поддържането му, оповестява БНР.

С измененията в Закона за водите бе основано Държавно дружество "Управление и стопанисване на язовири ". Авторите на измененията дефинираха и период - кметовете могат да трансферират водоемите, които общините стопанисват, на страната до 7 октомври.

Водоемът "Мещица " е построен е през 1961 година в землището на селата Мещица и Дивотино, на 630 метра от ж.п. линията Перник-Волуяк. Преди водите от язовира са напоявали нивите. Водоемът е с общ завирен размер над 1.5 млн. куб. метра, а залятата повърхност е 216 дка. През 2013 година водоемът е изпразнен поради недостатък в изпускателя. Ден по-рано и общинарите от Невестино подадоха документи за предаване на страната на язовир "Лиляч ". Причината е, че общината няма средства, както и хидроспециалисти за поддържането му, сподели кметът инж. Димитър Стаменков.

Язовир "Лиляч " е с потенциал към 150 000 кубически метра вода. През 2017 година поради безотговорно прилагане за напояване беше източен съвсем докрай. Тогава бракониери ловяха рибата безнаказано. По стената му минава черен път, което основава в допълнение затруднение. За разлика от Невестино. Местната власт в друга кюстендилска община - Трекляно, реши да резервира като общински язовир "Уши ", който последователно се трансформира в туристическа дестинация. Там хората вървят на къмпинг и на лов на риба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР