Яйцата съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждае растящото

...
Яйцата съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждае растящото
Коментари Харесай

Какво показва цветът на черупката и жълтъка на яйцата?

Яйцата съдържат всички хранителни субстанции, от които се нуждае растящото пиле, включително - белтъчини (12.5 г на 100 г), минерали и микроелементи (калций, селен и витамини (A, D, E и доста от групата В). Съдържанието им на мазнини не е високо, освен това съвсем две трети от мазнините в тях са ненаситени- 47% са мононенаситени, а 12% - полиненаситени.

Едно малко кокоше яйце с тегло към 50 г съдържа 75 ккал, приблизително яйце - от 85 до 90 ккал, а огромно - към 100 ккал. По-голямата част от калориите, мазнините и питателните субстанции, както и цялото количество холестерол се съдържат в жълтъка. Белтъкът (албумин) е 88% вода, а останалата част се състои основно от протеини и доста количество калий и витамин В.

 Кокоши яйца

Бяло, бежово, светлозелено или розово яйце?

Повечето кокоши яйца са бежови или бели, само че се срещат и други цветове. Цветът на черупката не е от голяма важност за питателните свойства и вкусовите качества на яйцето - той е белег само на породата на птицата, която го е снесла.

 Бели яйца

Цветът на жълтъка също варира и значително зависи от хранителния режим на кокошката. Например наситеножълтият жълтък може да значи, че яйцето е органично или е снесено от свободно отглеждана кокошка, хранена с царевица. Понякога обаче към фуражите се прибавят изкуствени оцветители, които също придават на жълтъка наситеножълт цвят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР