"Явно се върви към опит за въвеждане на по-сериозно машинно

...
"Явно се върви към опит за въвеждане на по-сериозно машинно
Коментари Харесай

Върви се към опит за въвеждане на по-сериозно машинно гласуване според политолог

"Явно се върви към опит за въвеждане на по-сериозно машинно гласоподаване. Темата за машинното гласоподаване не е нова, само че в законопроекта за Изборен кодекс се слага нормативно за корекции и желанията наподобяват по-сериозни. Много е противоречиво дали машинното гласоподаване автоматизирано ще реши всички въпроси на изборния развой ", сподели пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, учител във Великотърновския университет.

"В европейската процедура има разнопосочни образци, като че ли в огромната си част Европа не върви сега към машинно гласоподаване. Щом в част от политическия модел има подозрение, че би трябвало да се вкара този модел, би трябвало да опитвам. Не можем да кажем по какъв начин ще наподобява всичко, до момента в който не проведем едно навсякъде машинно гласоподаване ", уточни той.

Според преподавателя по изборни системи се предлага и гласоподаване с хартиена бюлетина, тъй като част от гласоподавателите мъчно биха се ориентирали в машинния избор.

" Смесената система (мажоритарна и пропорционална - бел.ред.), която се предлага в избора за Велико национално заседание, би трябвало да се вкара, само че във вид, в който системата е съдържателно смесена и мажоритарният избор и пропорционалното отчитане са взаимно свързани. Ако се вкара механично, ще докара до деформиране на мажоритарния избор, а от позиция на партийните листи ще повтори всички негативи на пропорционалния избор ", акцентира проф. Галунов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР