Ястията на базата на овес са популярна храна за закуска

...
Ястията на базата на овес са популярна храна за закуска
Коментари Харесай

За невероятните ползи от овесената каша

Ястията въз основата на овес са известна храна за закуска в доста страни по света, в това число Съединени американски щати, Швейцария и Финландия. Те се популяризират като потребни за отслабването заради здравословната си композиция от фибри, комплицирани въглехидрати и протеини. Овесените каши са богати на хранителни субстанции като магнезий и цинк, които могат да оказват помощ за намаление на холестерола, да оказват помощ при отслабването и да подобрят здравето на червата.

„ Овесът оказва помощ на хората да се усещат сити, понижава скоковете на кръвната захар и инсулина. Това са свойствата, които ви карат да се чувствате нахранени, тъй че да не посягате към нещо нездравословно “, споделя доктор Хаим Рос пред Insider.

Не всички овесени ястия обаче са идентични. Разликата е в овеса, употребен за изработката на една овесена каша. Има няколко типа овесени ядки, в това число ирландски, шотландски, валцуван или бързоготвещ се овес. Ако обаче търсите минимум обработените форми, тогава ирландската овесена каша е вашето решение, като тя се смята и за най-здравословната.

Ето преимуществата от яденето на овесена каша и по какъв начин тя оказва помощ за отслабването
Как оказва помощ за отслабването?
Овесената каша съдържа здравословна примес от фибри, комплицирани въглехидрати и растителен протеин, което я прави потребна при отслабването. В 45 грама овес има 150 калории, три грама мазнини, 27 грама въглехидрати, пет грама протеин и един грам естествена захар. В същото количество ще намерите четири грама диетични фибри и два грама разтворими.

Ето някои изгоди, свързани със здравето и загубата на тегло от това питателно ядене:

- Овесените ядки поддържат възприятието ви за задоволеност и оказват помощ за здравето на червата: Диетичните фибри, изключително разтворимите, спомагат за по-добрата функционалност на храносмилателната система. Те също по този начин контролират глада, като основават чувство за задоволеност. Това се дължи на обстоятелството, че образуват гелообразна формула, която ви държи сити дълго време.

- Овесените ядки оказват помощ да се предотврати покачването на кръвната захар: Друга постоянно срещана форма на овесена каша е тази от валцуван овес. Тя се квалифицира като храна с невисок гликемичен показател. Това е ранглиста на храните въз основа на това какъв брой покачват кръвната захар. Следователно, невисок гликемичен показател значи, че овесените ядки ви защищават от прекомерно високи стойности на кръвната захар по време на и след хранене, което може да предотврати отмалялост и главоболие.

Поддържането на кръвната захар в здравословни граници, изключително за хората с диабет, може да предотврати дълготрайни здравословни затруднения като сърдечни болести. Гликемичният показател на валцувания овес е към 55, което е с 25 пункта по-ниско от пълнозърнестия самун.

- Овесените ядки оказват помощ за надзор на инсулина: С повишение на кръвната захар, панкреасът създава инсулин – хормон, който оказва помощ на клетките да всмукват глюкозата, известна още като кръвна захар. Храните с невисок гликемичен показател, като овеса, се усвояват по-бавно, което предизвиква по-постепенното ѝ повишаване. Тъй като инсулинът разрешава на клетките да всмукват кръвната захар, която тялото трансформира в мазнини, в случай че е в огромни количества, то ниските равнища на инсулин са свързани със загуба на тегло.

- Овесените ядки могат да оказват помощ за усилване на имунната система: Един тип разтворими фибри, наречени бета-глюкани, се намират в овеса и оказват помощ за активирането на кръвните кафези, борещи се с инфекциите. Поддържането на положително здраве значи, че може да бъдете дейни, да поддържате постоянен график на упражненията, с които да стопите непотребните килограми.
Как да ядете овесена каша и да отслабвате?
Въпреки че овесените ядки имат няколко изгоди за здравето, хората би трябвало да имат поради евентуалните дефекти. Ето какво би трябвало да избягвате или защо да внимавате при включването на овесената каша във вашата диета:

- Не добавяйте прекалено много захар: Може да е изкушаващо да добавите малко наслада и лой към овесените ядки, само че калориите от кафявата захар, маслото и сиропите са нездравословни за вас. Вместо това заложете на плодове. Сложете няколко боровинки и ще получите същата наслада, само че в здравословен вид.

- Обърнете внимание на размера на порцията: Въпреки че целесъобразният размер порция от 45 грама изсъхнал овес е здравословен, овесените ядки могат да бъдат доста калорични и богати на въглехидрати. Това може да попречи на задачите ви за намаляване. В взаимозависимост от вашата възраст, растеж, тегло и равнище на физическа интензивност, 90 грама овес или повече може да е положително количество.

- Стойте надалеч от кратковременен или ароматизиран овес: Въпреки че наличието на калории, мазнини, въглехидрати и протеини в другите овесени ядки е сходно, тяхното влияние върху кръвната захар се разграничава. Тъй като моментният овес е по-силно обработен, той има по-малко фибри и затова по-голям гликемичен показател.

Добре уравновесената, здравословна диета с ниско наличие на мазнини би трябвало да включва повече минимално обработени храни като пълнозърнести артикули, които имат невисок гликемичен показател. По същия метод ароматизираният овес също би трябвало да се заобикаля, защото постоянно е цялостен с модифицирана захар, която фибрите не компенсират.

- Избягвайте да ядете прекалено много първоначално: Когато стартирате да се храните с фибри, добре е да го вършиме с ниски темпове. В противоположен случай тялото ви може да ги обработва мъчно, което е причина за отичане на корема и болки.

Хората би трябвало да стартират с банкет на овесени ядки два до четири пъти седмично и да усилват порциите си последователно. Може да е потребно да изпиете една огромна чаша вода, когато ядете овесена каша, с цел да подпомогнете придвижването на фибрите през стомашно-чревния ви тракт, с цел да намалите подуването и болките в стомаха.

Тази публикация споделя единствено насоки за това по какъв начин овесената каша може да помогне при отслабването. Ако желаете да изгубите непотребните килограми, най-добре се свържете с диетолог, който ще изготви специфичен проект за вас, написа Tialoto.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР