Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е

Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е ...

Рецепта за вечеря: Путин с телешко


Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е ресторантьорът Фернан Лачанс, който трябвало да обслужи нетърпелив клиент. Завил му набързо пържени картофи с канадска извара и дори се притеснил, че предлага толкова нелицеприятна храна, пише pochivka.blitz.bg.

Нарекъл я "путин" - от местния френски "безпорядък". Няколко години Лачанс предлагал ястието като фаст фууд, а през 1964 г. го добавил и към менюто на ресторанта.

Добавил и сос - ароматна, кафява смес, дело на съпругата му. Първоначално сосът се сервирал отделно, а после решил да залива картофите и изварата с него.
Лачанс едва ли е предполагал, че "безпорядъкът" му ще има такъв успех и съдба. Но бързата закуска се превърнала в хит за нула време, особено когато започнал да я предлага в хартиени опаковки. И така до днес, когато канадците определят путин като национално ястие и с удоволствие го хапват в различни варианти на соса. За по-изисканите кулинари се предлагат и гурме добавки.

Най-важен за добрия путин е кашкавалът. Той трябва да е пресен, бял и от извара. Канадците препоръчват изварения чедър - Cheddar Cheese Curds. Може би моцарелата е най-близо като вкус и вид, макар че канадците ще се намръщят на подобна комбинация. Във веригите за бързо хранене в цяла Северна Америка можете да намерите различни вариации на путин. А оригиналният сос се продава в магазините. Има няколко рецепти за приготвяне на путин, ето и една от тях:
Необходими продукти:
3 големи картофа

3 с.л. зехтин

1 ½ ч.л. сол

1 ч.л. пипер

6 с.л. масло

¼ чаша брашно

600 гр. телешко месо

2 ч.л. сос уорчестър

3 с.л. царевично нишесте

2 с.л. вода

200 гр. меко сирене (кашкавал, моцарела, чедър)
Начин на приготвяне:Източник: fakti.bg