Ясно искам да заявя, че няма и не се предвиждат

...
Ясно искам да заявя, че няма и не се предвиждат
Коментари Харесай

Петков: Няма да затваряме бизнеси и да искаме ковид сертификати

" Ясно желая да заявя, че няма и не се плануват ограничавания като затваряне на бизнеси, няма изискване за коронавирус документи, не предвиждаме и ограничения в придвижването.  Искам да успокоя всички - следим обстановката деликатно, само че данните демонстрират, че българите могат да има умерено лято ". Това съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков, който даде брифинг след проведена среща в Министерски съвет с основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Той уточни, че сегашият План за деяние при зараза ще бъде обновен, като се чака през днешния ден той да бъде признат. Той още веднъж ще има 6 стадия, при които ще се вкарват ограничения и които ще са базирани на заетостта на болничните и интезивни кревати, както и на общи епидемиологични индикатори. " Данните в този момент демонстрират, че в този момент сме в стадий 0, а единствено няколко области са в стадий 1 ", уточни Петков.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев съобщи, че няма да има гражданска война в проекта, просто актуализацията му се нагала по отношение на задължения в закона за здравето - съгласно него извънредна епидемиологична конюнктура може да бъде обявена с решение на Министерски съвет, след предложение на здравния министър. Основанието за него следва да пристигна от основния държавен здравен контрольор след оценка на епидемиологичния риск. При оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето вкарва в осъществяване Национален проект за подготвеност и деяние при зараза или пандемия, в който са избрани противоепидемични ограничения, индикатори, критерии и периоди за въвеждането и анулацията им.

" Към момента продължава ръстът на заболяемостта, само че е надалеч от пиковите стойности от преди няколко месеца ", съобщи Кунчев. По думите му през днешния ден случаите са със 118 по-малко от през вчерашния ден, минимално понижение има и при заетостта на интензивните кревати. " Случаите ще продължат да се усилват, само че в случай че това не води до по-тежко протичане и натоварване на системата, ще се оправим ", уточни несигурно той.

По думите му в този момент обстановката е доста по-различна от предните 2 година - характерностите на този вид на вируса са разнообразни - той се разпространява по-лесно и бързо, но не води до висока потребност от хоспитализация, готовността на здравните заведения също е по-добра, имаме и ваксини ", добави Кунчев. Според него вероятно през август ще стигнем пикови стойности на коронавирус вълната, но дали наесен може да чакаме нова вълна с нов вариант - никой не може да планува. " Не чакам трагични обрати ", съобщи успокоително той.

Предните дни той звучеше много по-убеден за нуждата за въвеждане на ограничения. По-рано пред Би Ти Ви Кунчев съобщи, че малко над 2/3 от българите са се срещали с вируса. Според него на първо време маските би трябвало да станат наложителни в лечебните заведения, ДКЦ-та, обществените домове и пред кабинетите на персоналните лекари. В магазините и в градския превоз маски ще се изискват на идващ стадий.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР