Ясни ли са новите правила за къмпингуване? С какво е

...
Ясни ли са новите правила за къмпингуване? С какво е
Коментари Харесай

Новите правила за диво къмпингуване – къде и как



Ясни ли са новите правила за къмпингуване? С какво е обвързван казусът с къмпингуването? Защо изчезват местата за свободно къмпингуване?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Вера Стаевска от самодейността “Зелени закони “:

“Голямата картинка е, че в България към момента имаме тази просвета на къмпиране. Да отидеш на морета да си разпънеш палатката, чувала.

Не би трябвало това да бъде неразрешено. Разбира се, би трябвало да има правила. Общественият запас би трябвало да бъде употребен по този начин, че да имат достъп до него всички.

Проблемът с къмпирането съгласно мен е проблем, обвързван със свободен достъп до националните естествени запаси, в частност в Черноморския бряг, само че освен. Проблемът се появи сега, в който се оказа, че ресурсът по морето понижава.

Имаме дребна брегова линия. Не всички ще се съгласят дали е задоволително това, че имаме все по-малко къмпинги. Тези, които останаха, в действителност се трансфораха в едни дребни вилни селища. Дали от каравани, които са непрекъснато паркирани там, дали от хотели и застрояване.

Нашият Черноморски бряг не разполага с места за законно къмпиране. А и да си признаем, аз персонално, къмпирайки, избирам да съм на място без здания, без музика. Тези места изчезват най-много от застрояване.

Проблемът е, че хората, които вървят там, са от ден на ден. Не може да имаме три плажа по цялото ни Черноморие и да се чудим за какво толкоз доста хора вървят там – просто сме доста. Дори да сме 7 млн. поданици, 3 плажа са малко.

2019 година беше краят на един развой, при който строителното лоби по Българското Черноморие наложи едни ограничавания през поправката “Искрен Веселинов “, импортирана от Обединените патриоти. В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в което сякаш се споделяше – “ще защитим дюните да не се газят и разполагат палатки върху тях “.

Появиха се санкции за разполагане на плажни такъми върху дюни, само че не се появиха някакви нови текстове против застрояване върху дюни . Дори в последните месеци виждаме по какъв начин се разравят дюни на плажа “Смокиня “, по какъв начин се появяват нови здания на всички места и това някак постоянно се оказва законно.

След поправката 2019 година се оказа, че ще е нелегално разполагането на палатка, кемпер, каравана отвън особено урегулирани места . Имаше митинги, че това е ограничение на конституционни права. Имаше несъгласие на президента, което не спря парламентарното болшинство на ГЕРБ и Оперативна програма.

Беше призната поправката и се изчакваше да се сътвори тази разпоредба, която споделя тъкмо по какъв начин ще се урегулират тези места. В Закона се появи това изискване   " особено урегулирани места " . Наредбата се обсъждаше две години, в това число имаше работни групи, в които са взели участие представители на гражданското общество на групите за опазване на плажовете.



Появява се обаче текст на разпоредба, в който гражданските оферти не попадат по никакъв метод. И текст, който действително споделя – “правилата са, че не може “.

Това са новите правила. Ако искаш да си разположиш палатката, би трябвало да отидеш в общината две седмици преди да отидеш на съответното място на морето, с нотариално заверено пълномощие от притежателя на парцела, където ще си разположиш палатката.

Съответно притежателите на парцели, които желаят да употребяват земите си за разполагане на палатки, ги записват по една олекотена процедура като места за къмпиране, нова категория “къмпинг “ в съответната община. И се ангажират с доста съответни условия – достъп с автомобил, инфраструктура.

Създаваме нов тип къмпинги, което съгласно мен би довело до още една категория къмпинги, което, от една страна, узаконява тотална възбрана за достъп до Черноморския бряг отвън къмпинги, от друга, постанова едно пазарно преимущество на една нова категория къмпинги пред досегашните.

В момента имаме едно безвремие сред два Народното събрание и едно служебно държавно управление, което се пробва да беседва със заинтригуваните страни.

Служебното държавно управление е сложено в изискванията да извършва една законова рамка, която е призната преди него. Две години държавното управление в оставка разработваше тази разпоредба. Законът сега не дава опция да се къмпира отвън тези условия на член 10А. Тази разпоредба обаче не слага правила по какъв начин това да се случва. "



" Позицията на Министерството на районното развиване и благоустройството е публична и цитира текстовете от член 10А от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за отделяне тук-там за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона А и зона Б отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

В член 10А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е регламентирано, че местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпер или каравани не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма.

В тях се позволява слагането единствено на обекти по член 153 от Закона за горите – архитектурни детайли за обслужване на отдиха и туризма без комерсиално предопределение.

Разпоредбата на член 10А изисква с разпоредба от министъра на районното развиване и тези на земеделието и храните и на околната среда и водите, както и на туризма, да дефинират изискванията и реда за установяване тук-там за краткотрайно разполагане, разпоредбите и нормативите за устройството и използването им.

В осъществяване на тези условия е направен планът на Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

Важно е да се означи, че в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не е дадена правна опция за свободно къмпиране, заради което споразумяване на публичните връзки, свързани с опциите за свободно разполагане на палатки, кемпер или каравана не е било предмет на плана на разпоредба. "

 Плажът на Шабла

Община Шабла беше първата, която се опита да вкара условия за диво къмпингуване.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Мариян Жечев , кмет на община Шабла.

“Преди 7 или 8 години опитахме да създадем нещо сходно. Обаче поради последващите решения на българския съд се наложи да отменим тези разпореждания.

От наша позиция казусът със свободното къмпингуване – първо, факт е, че го има и се практикува от доста хора.

Това, което беше проблем, е, че малко или доста всички хвърлят боклуци в региона, в който се практикува. Всичко, което се генерира като боклук, се събира и депонира за сметка на данъкоплатците от Шабла.

Това беше водещо, когато тръгнахме да регламентираме под някаква форма местата, в които да се къмпингува. "

Чуйте диалога в звуковия файл.

Снимки: Ива Делчева, Pixabay, Галена Ковчазова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР