Ясен Мартинов е млад български художник, родом от София. Твори

...
Ясен Мартинов е млад български художник, родом от София. Твори
Коментари Харесай

Художникът Ясен Мартинов: Не ми е нужен изкуствен интелект, мога да изразя с ръцете си всичко, което си представям

Ясен Мартинов е млад български художник, родом от София. Твори в духа на експресионизма. Когато е единствено на 4 години, Ясен стартира да посещава уроци по изобразяване при уважаваната в средите, художничка Мария Крумовска. През годините сменя няколко учебни заведения, до момента в който най-после не взема решение да влезе в Художествената гимназия в София със компетентност " Скулптура ". След завършването си е признат в университет в Холандия, само че в края на едногодишен престой там, решева че " не му харесва " и се завръща в България. В академията не го одобряват, по този начин Ясен взема решение да отвори лично ателие дружно с двама колеги-артисти. Участвал е в голям брой групови изложения, една от които в изложба " Риволи "  59 в Париж, а до първата му независима " Bankurtis " остават броени дни.

Признава, че страни от откритите правила точно по тази причина и първата му независима галерия е такава - страняща, друга, само че за нея ще разберете повече от самия художник в изявлението му пред Велизара Ангелова за " Фокус ".

Ясен, здравей! На 1-ви декември ти следва дебютна независима галерия " Bankurtis " във Velmar Jewelry House. Вероятно много се вълнуваш, ще ни разкажеш ли повече за самата идея на изложбата? 

Концепцията на изложбата показва дадени моменти от развитието на един създател, правещ изкуство. Всяко произведение илюстрира обособени моменти от развитието ми през тази година, всички произведения са от нея. " Bankurtis "  представлява не просто човек, псевдоним или име, а изцяло виждане за света, хармония, вкус и живота самичък по себе си. Представлява погледа на актуалното в една остаряваща нация.

Как ти хрумна тъкмо това име?

Името на изложбата идва от една смешка за древноримския император Максимус Банкрутис. Защото нямаме пари, тъй като сме млади българи и е малко мъчно да правиш пари. Започнах да повтарям постоянно " Банкрутис, Банкрутис "  и то стана " Банкъртис ". Така всъщност " Банкъртис "  се трансформира в нещо същинско!

Това е първата ти независима галерия, само че си взимал присъединяване и в много групови. Коя от тях е най-запомняща се за теб?

Със сигурност изложбата в Париж, в изложба " Риволи "  59. Просто беше доста вълнуващо да вземам участие в галерия на такова място, иначе самото ми показване там не е тъкмо това, което аз върша или си представях тогава, че желая. Все пак бях много удовлетворен, че е била в Париж и беше огромно достижение за мен!

Кога и по какъв начин усети, че можеш да рисуваш? И помниш ли коя е първата ти по-съзнателна картина?

Може би, когато бях в гимназията. Завърших Художествената гимназия в София със компетентност " Скулптура ". Първата ми по съзнателна картина може би е първата ми живопис в осми клас, откъдето потегли и всичко. По-конкретно всичко стартира с това, че нашите ме караха да отивам на уроци по изобразяване като малко дете.

Да не би и те да са художници?

Не, нямам нито един художник в родата. Само аз!

Разгледах част от картините ти, несъмнено имаш ослепителен почерк. Можеш ли да ни разкажеш освен това за своята техника на изобразяване? Какво обръщение отправяш с творбите си?

Моята техника на изобразяване е чисто и просто, експресивна живопис. Техниката по-скоро е рисунка с масло върху платно в множеството случаи, само че работя и с много други неща. Например с дърво, построявам съоръжения, рисувам със спрейове, също по този начин върша и облекла.

Обикновено множеството създатели имат свои лични чудати ритуали, даващи начало на креативния развой. Какъв е твоят?

Моят е да вляза в студиото, да си подредя, да извадя боите и четките, да облека работните си дрехи и непосредствено стартирам да рисувам по платното. Това е при мен, че в множеството случаи не си върша планове и скици, ами непосредствено стартирам картината с багра по платното.

Това е забавно. Имаш ли предначертан в глава си проект, какво искаш да постигнеш или просто оставяш четката да те води?

Гледам да знам какво желая да реализира в множеството случаи. Започвам отнякъде, нещата се трансформират в процеса, несъмнено, оставям боята да ме води, това е доста значимо нещо. Франсис Бейкън го е казвал. Всичко е въпрос на пластове. Започваш отнякъде и градиш до финалния резултат, който първоначално не знаеш какъв ще е, само че най-после се случва нещо и...ти харесва в този миг!

Често хората считат работата на художника за много безредна, само че по този начин ли е в действителност? Свикнал ли си да рисуваш и при липса на ентусиазъм, да е като рутина?

Да, привикнал съм в действителност. Вдъхновението постоянно съществува просто не постоянно ми се работи, но постоянно има ентусиазъм за нещо обвързвано с изкуство. Независимо дали е изобразяване, облекла, музика, каквото и да е! Бих споделил, че съм безреден художник. Докато рисувам, го върша експресивно, бързо, с доста цветове, само че има хора, които са много подредени в това отношение. Но аз не съм от тях!

" Добрите художници копират, а великите - крадат ". Приписват тези думи на Пикасо. Кои са художниците, от които си си " откраднал " по нещо и са повлияли стила ти?

Един доста основен, от който съм " открадвал " преди, но вече съм го трансформирал в нещо мое, е Рис Лий. Той е австралиец. Дори съм си писал с него и сме обсъждали " кражбата ми ", което беше доста забавно. Той ми сподели, че човек постоянно би трябвало да е почтен със себе си, с цел да постигне своя жанр. След този наш диалог аз открих личния си жанр на изобразяване.

А откакто той знае за " грабежа " дали също не си е взел нещо от теб?

Не мисля, той е одобрен актьор, по-голям от мен, продава се. Има свое лично нещо, което към този момент е наложил. Може би по някакъв метод му е повлиял нашият разговор.

Вдъхновявал ли си се дотолкоз от обещано изкуство, че да го претвориш в картина?  Например рисувал ли си в миналото по мелодия?

От мелодия не мисля, че съм се вдъхновявал дотолкоз, че да я претворя в картина, по-скоро ми въздействат някакви визуални показа, метафизичен въпроси, човешки връзки, действителни обстановки, нещастия. Една от най-хубавите ми работи сега е въодушевена от покруса - гибелта на един доста непосредствен мой другар, само че излезе доста хубава картина. Просто по този начин се случи...

За край - един въпрос, насочен към близкото бъдеще: Сериозна опасност ли е навлизането на изкуствения разсъдък в изобразителното изкуство, или е нещо, към което артистите могат да се приспособяват, а даже и да го употребяват в своя изгода?

Винаги би могло да бъде от изгода, въпросът е към този момент самият актьор какво си показва като изкуство. Аз персонално в никакъв случай не съм го употребявал с тази цел и не считам, че ми е необходим. Считам, че съм задоволително добър, с цел да мога да изразя с ръцете си всичко, което си представям. Много хора, на които им се желае да са " хора на изкуството ", а в действителност са по-скоро фенове разчитат на изкуствения разсъдък, с цел да осъществят концепциите си. Но аз не нуждая от това!

Откриването на изложбата " Bankurtis " е на 1-ви декември от 18:00 часа във Velmar Jewelry House. Изложението ще продължи месец от 01 декември до 01 януари 2024 година. 

Велизара Ангелова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР