Японският премиер Шиндзо Абе съобщи днес, че в голямата част

...
Японският премиер Шиндзо Абе съобщи днес, че в голямата част
Коментари Харесай

Япония отменя извънредното положение в повечето префектури

Японският министър председател Шиндзо Абе заяви през днешния ден, че в огромната част от страната изключителното състояние, въведеното при започване на април поради пандемията от COVID-19, се анулира, само че тук-там като огромните градски агломерации Токио и Осака към този момент то се резервира, съобщи Франс прес.

" Днес взехме решение да отменим изключителното състояние в 39 префектури " от общо 47, разгласи на конференция Абе.

Извънредното състояние беше удължено на 4 май и по проект би трябвало да бъде в действие до края на месеца, предава Българска телеграфна агенция.

" Ако това е допустимо, бихме желали да вдигнем изключителното състояние преди 31 май и в други региони ", добави министър председателят.

В цяла Япония през вчерашния ден бяха регистрирани единствено 55 нови случая на ковид, 10 от тях - в столицата Токио.

Поради ежедневното придвижване на заболяването в столицата и в Осака, както и на огромния северен остров Хокайдо, изключителното състояние там остава, сподели Абе. Предстои да извървим още доста път, предизвести той за най-засегнатите зони, и прикани жителите им да си стоят вкъщи и да не пътуват до други региони.

От началото на хубавичко рецесия в Япония са открити общо към 16 000 случая на COVID-19 и 687 умряли - нива, доста по-ниски от следените в Европа и Съединени американски щати. Поради възходящия брой случаи в края на март и риска от претоварване на лечебните заведения обаче при започване на април държавното управление вкара изключително състояние - първо в Токио и още шест региона, а по-късно и в цялата страна.

За разлика от доста страни, изключителното състояние в Япония не постанова наложителна самоизолация. То разрешава на районните управляващи да предлагат на хората да не излизат, а на някои магазини за нехранителни артикули - краткотрайно да затварят. Санкции за нарушителите няма. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР