Японският писател Харуки Мураками казва, че политиците трябва да помогнат

...
Японският писател Харуки Мураками казва, че политиците трябва да помогнат
Коментари Харесай

Мураками: Говорете абсолютно честно за вируса!

Японският публицист Харуки Мураками споделя, че политиците би трябвало да оказват помощ за понижаване на публичната неустановеност и боязън от ковид и да завоюват поддръжката на хората, като приказват откровено за пандемията.

В двучасово радиопредаване на Нова година Мураками прикани политическите водачи да „ приказват безусловно почтено “ на хората, с цел да насърчат присъединяване им в опитите за закъснение на пандемията, която е на ръба да излезе отвън надзор.

Неговите мнения пристигнаха часове откакто в четвъртък в японската столица бе регистриран нов връх по брой инфектирани за 24 часа — 1337 нови случая, внезапно покачване на предходния връх от 949 инфектирани на 26 декември.

„ Мисля, че главният проблем с ковид е нашата неустановеност в бъдещето, която провокира усеща на боязън, яд и предпочитание за бягство от действителността, и това съгласно мен е най-голямата заплаха “, сподели Мураками в диалог с един от двамата посетители, носителят на Нобелова премия за физиология Шиния Яманака от университета в Киото.

„ За хората би било мъчно да сътрудничат на антивирусните ограничения, когато политиците не поддържат връзка с послания и думи, които могат да доближат до сърцата на хората, сподели Мураками, без да спомене нито едно съответно име.

Премиерът Йошихиде Суга и неговият предходник Шиндзо Абе постоянно са подложени на критика за това, че на конференциите четат заявления, направени от бюрократите и повтарят едни и същи изречения в отговор на репортерски въпроси. 

Япония до момента е избягвала избухлив напредък на инфекциите, само че неотдавнашният растеж на новите случаи провокира терзание у доста хора. Суга предприе няколко ограничения доникъде на декември, когато приключи финансирана от страната рекламна акция пътувания с отстъпки.  Той също е подложен на критика, че се появи на вечеря за осем души, когато държавното управление предлага събирането на не повече от петима дружно. 

Известен с бестселъри като „ Преследване на дива овца “, „ Хроника на птицата с пружина “ и „ 1Q84 “, Мураками сподели, че въпросите, повдигнати от ковид, наподобява са част от развиването на глобализма, климатичните промени, възхода на популизма и увеличението на общественото неравноправие.

Прочутият писател е хазаин на предаването „ Радио Мураками “ от август 2018 г.  Програмата в четвъртък беше първото му шоу онлайн. През май той провежда авансово записано шоу от вкъщи си, с цел да развесели хората, които са били под стрес по време на изключително състояние в някои елементи на Япония, в това число Токио.

Мураками стартира да написа, до момента в който ръководи джаз бар в Токио, откакто приключва университет.  След дебютния си разказ от 1979 година „ Чуй по какъв начин пее вятърът “, романсът „ Norwegian Wood “ от 1987 година става първият му бестселър и го трансформира в млада литературна звезда. Той е писал истории, въодушевени от събития, разтърсвали обществото, в това число газовата офанзива на метрото в Токио през 1995 година, организирана от апокалиптичен фетиш и смъртоносно земетресение в града на детството му Кобе.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР