Японският бизнес и научна общност проявяват интерес към българските постижения

...
Японският бизнес и научна общност проявяват интерес към българските постижения
Коментари Харесай

Японският бизнес и научна общност проявяват интерес към сътрудничество с България в сферата на изкуствения интелект

Японският бизнес и научна общественост демонстрират интерес към българските достижения в развиването на високите технологии и изкуствения разсъдък . Във фокуса им е попаднал институтът INSAIT към Софийския университет. Това стана ясно по време на среща сред просветния министър проф. Галин Цоков и посланика на Япония в България Н.Пр. Мичигами Хисаши , който посочи:

„ Вече доста предприемачи в Япония знаят за INSAIT. Те са все по-заинтересовани. Бих желал да се възползваме от този факт. “

Най-големият народен теоретичен институт в Япония РИКЕН също е сключил меморандум за партньорство с INSAIT, разяснява Хисаши. По този мотив проф. Цоков съобщи, че българският институт е единствената организация от Източна Европа , която влиза в първия световен Алианс за изкуствен интелект в света, основан по самодейност на IBM и Meta . Той изрази убеденост, че съдействието сред двете страни в региона на просветата и науката ще се разшири.

В момента има 42 съглашения за партньорство сред японски и български университети. Около 50 японски студенти учат в български висши учебни заведения – главно специалности в региона на медицината и стопанската система. България има собствен преподавател по български език и просвета в университета Кобе.

„ Надяваме се, че с общи старания ще можем да разтеглим лекторатите по български език и в други японски университети “, съобщи министър Цоков.

Посланик Хисаши посочи, че през годините 600 български студенти са се обучавали в Япония с държавни стипендии. Той изрази вяра, че искащите да учат в страната по тази стратегия ще се усилят.

Проф. Цоков посочи, че една от значимите специалности в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е японистика и тя е предпазена от страната. Освен това в 3 български учебни заведения се преподава японски език и го учат близо 400 възпитаници.

„ Благодаря за вашата поддръжка при квалификацията на учителите, с цел да могат по-успешно да учат японски нашите деца “ , съобщи министър Цоков.

Посланик Хисаши изрази своето удовлетворение, че с изключение на език, учениците учат и японска просвета и се занимават и с действия като готварство и флористика. Той показа образци за „ позитивната дисциплинираност “ в японските учебни заведения като сподели по какъв начин деца на 7-8 години сами подготвят обяда си , вземат участие в почистването на пространствата в учебно заведение и се учат на екипна работа от дребни. Според него това е в основата на икономическия и софтуерен прогрес на страната. Проф. Цоков предложи български учители да получат опция да се срещнат на място с тези елементи от японската просветителна система.

Проф. Цоков и дипломат Хисаши са дискутирали и задълбочаване на съдействието в науката и обмена на откриватели .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР