Японските металургични компании Nippon Steel и Sumitomo metal разработиха автомобилна

...
Японските металургични компании Nippon Steel и Sumitomo metal разработиха автомобилна
Коментари Харесай

Японци разработиха по-лека и по-яка стомана за автомобилите

Японските металургични компании Nippon Steel и Sumitomo metal създадоха автомобилна стомана която е с 20 до 30% по-лека и с 25% по-яка спрямо най-високо якостните стомани употребявани при производството на коли, предлагани през днешния ден на пазара. Новата стомана ще разреши производството на по-ефективни и по-сигурни коли, са уверени японците.

В момента двете компании вършат проби за верифициране на качествата на новата стомана, която би трябвало да бъде на пазара след 3-4 години. Тя ще се употребява при производството на шасито и рамката на автомобила.

Сега най-качествените студено валцувани стомани оферират здравина от 1 180 мегапаскала. Новата стомана на Nippon Steel има здравина от 1 470 мегапаскала.

Като усъвършенстват топлинното отнасяне и прибавят алуминиеви детайли, от Nippon Steel усъвършенстват якостта на стоманата и вършат валцуването й по-лесно. Стоманата е по-устойчива на пукнатини, които се получават постоянно при процеса на щамповане.

Новата стомана в действителност не е толкоз лека, колкото алуминия или пластмасите, подсилени с карбонови нишки, само че за сметка на това нейната цена е единствено една трета от тази на алуминия и 120-та от тази на пластмасата подсилена с въглеродни нишки. Производителите на коли са изправени пред доста по-стриктни регулации за енергийна успеваемост и за задачата ще търсят по-леки материали. От Nippon Steel са сигурни, че новата им стомана ще задоволи всички условия доста скоро.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР