Японски учени представиха в списание iScience резултатите от експеримент за

...
Японски учени представиха в списание iScience резултатите от експеримент за
Коментари Харесай

Учени за първи път отгледаха ембриони на бозайници в космоса

Японски учени показаха в списание iScience резултатите от опит за развъждане на миши ембриони, извършен на Международната галактическа станция. Според учените проучването демонстрира, че бозайниците, в това число хората, могат да се възпроизвеждат в космоса, пише ScienceAlert.

Като част от нов опит, извършен за първи път на МКС, миши ембриони са отгледани и развити обикновено в космоса. Това допуска, че хората евентуално имат способността да се възпроизвеждат в микрогравитация. Резултатите демонстрират, че ембрионите на гризачите, най-малко в началния стадий, могат да оцелеят в неподходящите условия на космоса.

Това проучване е имало за цел да изследва опцията хората да имат деца по време на дълги пътувания до Марс и други планети.

Учените са изпратили замразени ембриони на мишки на МКС за неповторимия опит, с цел да схванат какъв брой добре ембрионите на бозайници могат да се развиват в микрогравитация. Тези ембриони са били оплодени и развити до двуклетъчен етап, преди да бъдат изпратени в космоса. Още в станцията астронавтите са размразили ембрионите и траяли растежа им в особено основано за задачата устройство.



Снимка: ScienceAlert

В продължение на четири дни ембрионите се развивали, с цел да могат по-късно да бъдат изпратени назад на Земята за по-нататъшно проучване.

Според създателите на проучването миши ембриони, отглеждани в космоса, са се развили в бластоцисти, т.е. кафези, които се развиват в фетуси и плаценти. Резултатите от опита демонстрират, че гравитацията не оказва доста въздействие върху развиването на ембрионите, макар че не всички от тях са оживели. Но тези, които са оживели, са посочили висок потенциал за по-нататъшно развиване.

Според учените проучването на ембриони, отгледани в космоса, към този момент в лаборатория на Земята, демонстрира, че няма обилни промени в положението на ДНК и гените. Авторите на проучването споделят, че този първи по рода си опит е доказателство, че бозайниците, в това число хората, могат освен да оцеляват в космоса, само че и да се развъждат.

Сега учените желаят да трансплантират бластоцисти, отгледани в микрогравитация, в мишки, с цел да видят дали могат да родят естествени дребни. Тоест учените към момента не знаят до какво ще докара вътреутробното развиване на плода в космоса, само че резултатите са обнадеждаващи.

Необходими са доста повече проучвания, с цел да се изследват всички фактори, които въздействат върху развиването на плода на бозайниците, споделят учените.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР