Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази

...
Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази
Коментари Харесай

Откриха необичайно горещо място на Антарктида

Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази в Източна се топи с изненадващо висока скорост. Резултатите от проучването на повода за това събитие са оповестени в списанието.
Това станало по време на 58-ата японска антарктическа експедиция на борда на ледоразбивача Ширази. През януари и февруари 2017 година откривателите имаха рядка опция да проведат морски наблюдения на върха на ледника Ширази. Тогава ледоразбивачът им съумя да проникне в замръзналия залив Лютцов-Холм, в който се намира ледникът, споделя БГНЕС.
 Защо почервеня снегът на Антарктида? (СНИМКИ) Защо почервеня снегът на Антарктида? (СНИМКИ)
Украински откриватели, които работят в антарктическата станция „ Академик Вернадски “, станаха очевидци на забавен приро...
Учените са събрали данни за температурата на водата, солеността и равнищата на О2 в 31 точки. Комбинирайки тази информация с радарни наблюдения на ледника, течения и ветрове в региона, те построиха модел на циркулация на океана под ледника.
" Нашите наблюдения демонстрират, че директно под ледника Ширази ледът се топи със скорост 7-16 метра годишно ", споделя ръководителят на изследването, доцентът от Института по науки Дайсуке Хирано, представен в известие за пресата от Университета в Хокайдо. Скоростта на размразяване надминава тази под ледения шелф на Тотън, за който се смяташе, че има най-високата скорост на размразяване в Източна Антарктида - 10-11 метра годишно. "
Оказа се, че повода за необикновеното събитие е непрекъснатият поток на топла вода в основата на ледника от залива Лютцов-Холм. Топлата вода се движи по дълбока подводна котловина и по-късно се издига до основата на ледника, загрява леда изпод и по-късно изтича отдолу под ледника.
Учените откриха, че това се случва целогодишно, само че се въздейства от източните крайбрежни ветрове, които се трансформират със сезоните. Когато ветровете отшумят през лятото, притокът на дълбока топла вода се усилва и скоростта на размразяване се усилва.
 Нова рекордна температура в Антарктида Нова рекордна температура в Антарктида
В Антарктида беше измерен нов температурен връх от 20,75 градуса по Целзий, заяви Phys.org. Този индикатор за пръв път в цялата исто...
„ Ние планираме да включим тези и бъдещи данни в нашите компютърни модели, с цел да помогнем за създаването на по-точни прогнози за съмненията на морското ниво и изменението на климата “, споделя Хирано.
Повечето предходни изследвания на взаимоотношението сред океан и лед са извършени върху ледените шелфове на Западна Антарктида и доста по-малко внимание е обърнато на ледниците в Източна Антарктида, защото водните кухини под множеството се смятаха за студени, предпазвайки ги от размразяване. Но се оказа, че това не постоянно е по този начин.
Леденият покрив на Антарктида, по-голямата част от който се намира в Източна Антарктида, е най-големият контейнер за сладка вода на Земята. Ако този щит се стопи изцяло, това ще докара до 60-метрово повишаване на морското ниво.
Според сегашните прогнози, в случай че настоящата скорост на размразяване продължи, световното морско ниво ще се увеличи с един метър до 2100 година и с повече от 15 метра с 2500. По този метод е доста значимо учените да имат ясно схващане за топенето на континенталния лед в Антарктида и по-точно да предвиждат съмненията на морското ниво.
 Български геолози откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни типа Български геолози откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни типа
След привършване на двумесечните биоложки проучвания от Националната стратегия за полярни проучвания (НППИ), в оставащите два месеца о...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР