Японски изследователи успяха успешно да клонират мишка от капка кръв,

...
Японски изследователи успяха успешно да клонират мишка от капка кръв,
Коментари Харесай

Учени клонираха мишка от една-единствена капчица кръв

Японски откриватели съумяха сполучливо да клонират мишка от капка кръв, взета от опашката на донора, написа io9. Този пробив значи, че животните към този момент няма да се постанова да се евтанизират при извличането на клетките. Особено значим детайл в случаите, когато желаеме да клонираме застрашени от изгубване типове.

По принцип соматичния трансфер на клетъчно ядро – същата техника, употребена и при клонирането на овцата Доли – постанова убиването на мишката-родител. Това провокира проблеми в случаите, когато учените желаят да клонират скъпи за тях лабораторни мишки или съответен субект, който е останал жив.

Благодарение на новата техника, при която белите кръвни телца се извличат от кръвна проба, излиза наяве, че мишката може да бъде клонирана с ядро от периферни кръвни кафези. По принцип тези кафези се извличат от бели кръвни телца, които се намират в лимфните възли, костния мозък и черния дроб.

Според откривателите от RIKEN BioResource Center клонираната мишка е имала естествен витален цикъл и най-вероятно е могла да създаде и потомство. Ако тази техника работи и при по-големи животни, тя може да се употребява за всеобщото произвеждане на животни за ферми или за клонирането на застрашени типове. 

Така че за в бъдеще внимавайте, когато някой ви изиска да ви вземе кръвна проба.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР