Японски изследователи постигнаха нов рекорд в скоростта на предаване на

...
Японски изследователи постигнаха нов рекорд в скоростта на предаване на
Коментари Харесай

Рекорд в преноса на данни: 319 терабита в секунда


Японски откриватели реализираха нов връх в скоростта на предаване на данни
(снимка: NICT)

Световният връх за най-висока интернет скорост бе изцяло разрушен, откакто японски инженери демонстрираха предаване на данни с 319 терабита в секунда (Tb/s) посредством оптични нишки. Рекордът е подложен на повече от 3000 км разстояние и технологията е съвместима със съществуващата кабелна инфраструктура.

Трудно е да се опише какъв брой необикновено бърза е тази скорост на предаване на данни. Това е съвсем два пъти по отношение на предходния връх от 178 Tb/s, подложен преди по-малко от година, отбелязва. Без подозрение сходна скорост на транспорт не е замислена за обезпечаване на домакински интернет, а за надалеч по-значими приложения.

Пробивът на учените от Националния институт по осведомителни и информационни технологии () е реализиран благодарение на съществуваща оптична инфраструктура с добавени в нея по-модерни технологии. Като начало са употребявани четири „ ядра” – стъклени тръби във влакната, които носят данните – вместо общоприетото едноядрено (едножилно) влакно.

Сигналите се разрушават на голям брой дължини на вълните, излъчени по едно и също време, като се употребява техника, наречена мултиплексиране с делене на дължината на вълната (WDM). Добавя се рядко употребена трета „ лента” за транспорт на повече данни и дистанцията се удължава благодарение на разнообразни технологии за оптично увеличаване.

Част от оптичната предавателна система – секция Раманов усилвател
(снимка: NICT)

Системата започва с гребенов лазер, който генерира 552 канала при разнообразни дължини на вълните. Тази светлина се пропуща посредством двойна поляризационна модулация, забавяйки някои дължини на вълните, с цел да сътвори разнообразни сигнални последователности. След това всяка от тези сигнални последователности се подава в едно от четирите ядра на оптичното влакно.
още по тематиката
Данните изминават към 70 км по оптични нишки, преди да срещнат оптични усилватели, с цел да поддържат сигнала мощен на дълги дистанции. Няколко софтуерни нововъведения в усилвателите разрешават преноса на разстояние от 3 001 км.

Интересно е, че е, че четирижилното оптично влакно има тъкмо същия диаметър като общоприетото едножилно влакно, откакто се вземе поради защитната обшивка. Това значи, че технологията би трябвало да бъде относително лесна за внедряване в съществуващата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР